Депутатите обсъдиха на второ четене промени в Закона за чужденците, които предвиждат преминаване от забранителен на ограничителен режим за придобиване на право на собственост от чужденци.

Председателят на парламента Георги Пирински каза, че текстовете ще бъдат гласувани утре в началото на пленарното заседание.

Измененията в Закона предвиждат замяна на принципната забрана за придобиване на земя от чужденци с принципна допустимост при условията на международен договор, предаде БНР.

В съответствие с преходните мерки в договора за присъединяване на България към ЕС се запазва ограничението за придобиване на земя за второ жилище от граждани на ЕС, които не пребивават постоянно в страната.

Предвидени са три основни хипотези за придобиване на право на собственост на гори - от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица от ЕС; от трети страни; наследяване на гори и земи от горския фонд.

Предлага се премахване на забраната за придобиване на право на собственост върху гори и земи, попадащи в защитени територии, от чужди граждани и чуждестранни юридически лица. По отношение на предмета на придобиване изрично са изключени земите от защитените територии с най-висок статут на защита, които са изключителна държавна собственост.