Лекарят Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ. В президентската институция за връчването на първия мандат Габровски влезе, придружен от председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев. 

Десислава Атанасова обяви решението на ПГ на ГЕРБ да излъчи медика за кандидат-премиер, а държавният глава Румен Радев му връчи мандата, изразявайки надежда в 7-дневен срок да представи състав на правителство. Радев обясни, че се надява предложеният от Габровски кабинет да отговори на обществените очаквания за стабилност и експертност.

ПП се забавлява със сериала "Кой ще вземе мандата от ГЕРБ"

ПП се забавлява със сериала "Кой ще вземе мандата от ГЕРБ"

Формализъм е кой ще вземе мандата от ГЕРБ, според него

Като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е огромна, предупреди президентът. Радев изрази надежда допълнителното време за консултации да е помогнало в търсенето на достатъчна политическа подкрепа.

Бях номиниран да получа този проучвателен мандат, каза на свой ред Николай Габровски. За мен е дълг и въпрос на чест да положа усилия България да има работещо правителство, сподели той. По думите му страната е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална. Имаме сериозен мигрантски натиск, сподели той. Също така отчете и продължаващата втора година политическа криза.

Габровски обеща да положи усилия страната да има редовно правителство далеч от политическото говорене и да е по-близо до експертното.

Две покани до момента е получавал проф. Николай Габровски - да работи в чужбина и да влезе в политиката. Това заяви той в първия си коментар пред медиите, след като стана ясно, че ГЕРБ му поверяват задачата да състави редовен кабинет. България в момента е на един кръстопът, кръстопът на твърде много кризи, изтъкна той и пред медиите, след като заяви това и пред държавния глава при получаването на мандата.

Това нещо трябва да спре по някакъв начин, надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката, заяви Габровски.

По думите му политическото говорене и политическите страсти не водят до никъде. Той ще разчита на експерти в кабинета и ще разговаря с всички партии, за да се премине от едно кресчендо към нов тип диалог. Кой го е поканил проф. Габровски не разкри. Нови предсрочни избори ще са загубено време за страната, според него. Свикнал съм да работя в екип и то в едни тежки условия, разкри той. Оптимист е и се надява да се справи. Амбицията му е възелът на българската политика не да бъде разсечен, а разплетен.

Борисов: По-добър премиер от мен няма - можещ, знаещ, измъкващ от кризата

Борисов: По-добър премиер от мен няма - можещ, знаещ, измъкващ от кризата

ГЕРБ с два варианта за кандидат-премиер

Неврохирургът проф. Николай Габровски е един от най-разпознаваемите лекари в страната. В публичното пространство е известен преди всичко с постиженията си в областта на медиците, но и като дългогодишен зам.-директор на най-натоварената болница в страната - "Пирогов", където е началник на клиниката по неврохирургия.

Проф. Габровски е и председател на "Българско дружество по неврохирургия". Зам.-председател е и на Българския лекарски съюз.

В сайта на болницата е посочено, че от 2011 г. е национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Както беше посочено още при получаването на мандата, проф. Габровски не е член на ГЕРБ. Зам.-председател е и на Българския лекарски съюз.