Новото си архивохранилище представи Държавна агенция „Архиви".

Сградата на бул. „Илиянско шосе" е с капацитет 24 линейни километра документи и отговаря на всички европейски стандарти. Тук ще бъдат подредени лични и уникални фондове, както и документи на държавната и общинската администрация.

В новата сграда ще бъдат пренесени документи, които досега се намираха в старото архивохранилище в Биримирци, което е старо и занемарено до степен, увреждаща съществуващия фонд.

По думите на председателя на агенцията Мартин Иванов тук ще бъдат пренесени и седем линейни километра от Централния държавен архив и два линейни километра от Софийския архив.

Това са документи от централните държавни институции, на Народното събрание, на правителството, на различните министерства, както и личните и уникални фондове на видни българи, държавници, културни и научни дейци.

Сградата е открита преди две години, но за сега е попълнен едва 12% от капацитета й.

Тя е с изградена климатична инсталация, която поддържа необходимата температура и влажност на въздуха, за да се съхраняват документите по най-добрия начин. Сградата е топло- и термоизолирана и представлява най-доброто архивохранилище в България и може би едно от най-добрите в целия регион.

Оборудвани са и две специални помещения за микрофилми. Планира се и откриването на читалня.