Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България!" се противопоставя остро на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни.

Според тях "полуконспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение, но е и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие".

В позицията на партията се подчертава, че Чайка не бил обикновен представител на Руската федерация и срещата с него не била част от регулярните и необходими двустранни отношения.

"Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация", настояват от "Да, България!".

Чайка също така бил сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим.

Срещу Чайка и неговото семейство имало и подозрения за корупция, чието разследване се спирало от него самия.

"Поддържането на контакти с Чайка не е въпрос на необходим протокол. Справка на страницата на Генералната прокуратура на РФ показва, че - с изключение на Унгария - други страни от ЕС не осъществяват подобни контакти в последните няколко години. Става дума за персонално предпочитание от страна на г-н Сотир Цацаров. В този смисъл, тук не говорим за инцидентен дипломатически конфуз, а за нагла демонстрация на това с кого настоящото ръководство на българската прокуратура намира организационно и ценностно сродство", коментират още от партията на Христо Иванов.

Според тях макар и в неизмеримо по-малък мащаб, българската прокуратура под ръководството на Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни.

От партията припомнят думите на председателя на Венецианската комисия, че българската прокуратура е изградена по съветски образец и не само не се бори с корупцията, а е източник на корупция.

"С нейно участие и с нейно съгласие в страната ни се извършват престъпления, все по-често криминално се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, осъществява се нарастващ натиск срещу свободата на словото и политическата опозиция. Подобно на г-н Чайка и г-н Цацаров се възползва от сталинския модел на безотчетност на прокуратурата, за да блокира разследвания срещу себе си, свои приближени и свои политически и икономически патрони", подчертават от "Да, България!".

Всъщност Цацаров се срещал със своя първообраз - и като организация на работата в прокуратурата, и като доминираща организационна култура, и като лични ценности.

България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република", категорични са хората на Христо Иванов.

"Да, България!" заявява, че Чайка не е добре дошъл на територията на европейска България и това е позорен акт.