Обща задача на българските политици е да браним достойнството на нацията си и смелите позиции на президента си. Това мнение изрази във фейсбук председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев във връзка с интервюто на президента Росен Плевнелиев.

Припомняме, наскоро държавният глава заяви, че Русия води хибридна война на Балканите, а вчера Москва го посъветва да избягва безпочвени и гръмки изявления.

Кънев изтъква, че се е появил традиционният за руската дипломация имперски подход на публично унизяване на българския суверенитет. По думите му това не било нищо ново - грешка, която Русия правела от век и половина. После пък се чудела защо активната част от обществото ни изпитва страх и тревога, т.нар. фобия от руската външна политика.

Радан Кънев изтъква, че се е появил и традиционният за българската политика слугински оправдателен режим в стил "когато в Москва кашлят, в София се разболяват". Това според него също не било нищо ново - грешка на мнозина (съчетана с предателство на малцина), която карала от век и половина мнозина българи да не разбират, че руските и българските национални интереси на Балканите са естествено често различни и дори конфликтни. Това била грешка, допринесла в най-голяма степен за трагедията от 1912-18г. ..., посочва Радан Кънев.

„Уважаеми говорители на руския национален интерес от Москва и София, "хибриден конфликт" е термин, използван в десетки официални документи на НАТО и ЕС", заявява реформаторът. Той обяснява, че НАТО и ЕС са политически съюзи, на които нашата страна е член. Затова според него е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Кънев хвали президента, че има смелостта да го прави.

От руска страна, признаването на болезнения факт, че сме част от политически съюзи с различни от руските геостратегически интереси, е първостепенна предпоставка за добри и приятелски отношения, коментира още реформаторът.

От българска страна пък, който не е съгласен с този факт, е свободен да поиска напускане на НАТО и ЕС, призовава Кънев. Според него обаче докато сме участници в подобни съюзи достойнството и позициите на президента трябва да се бранят.