Много държави се опитват да влияят на вътрешнополитическото състояние на България. Това заяви Стоян Сталев, бивш външен министър по времето на служебното правителство на Стефан Софиянски и бивш посланик на България в Турция в сутрешния блок на БТВ.

Националният суверенитет на една държава е най-важен, той е гаранция за демокрация. Не трябва да се допуска чужда намеса в изборните резултати, заяви Сталев.

На въпроса дали Турция се меси в вътрешните работи на България и дали е редно турски министри да агитират българските изселници в Турция да упражняват правото си на глас по даден начин, той сподели, че ако едно общество е достатъчно израснало, за да изгради трайни демократични устои, то няма да се поддава на подобни намеси. Важното е гражданите да са достатъчно зрели, както и обществото да е сплотено, да има доверие между етносите, допълни Сталев.

Относно конфликта между Турция и Холандия, бившият посланик в южната ни съседка сподели, че допитването до народа в чужда страна е мярка за гостоприемство, независимо дали говорим за гласуване или референдум. Той оприличи възникналия конфликт като комичен.

Турция се кани да удари Холандия и с икономически санкции

Турция се кани да удари Холандия и с икономически санкции

След като вече наложи серия дипломатически санкции

Според Сталев Ердоган е изразил доста агресия в действията си напоследък, а по този начин не се печелят дълготрайни приятели и сподвижници. Въпреки това посланията му имат за цел агитация за референдума за увеличаване на правомощията на турския президент. На въпроса, дали Ердоган е успял да спечели повече привърженици в действията си напоследък, Сталев посочи, че за функционирането на една демокрация не е важно само мнозинството, а точно обратното - малцинството е белег за демокрация.

По думите на Сталев, напрежението между Турция е Европа относно споразумението за емигранти и заплахите от Анкара, че ще го прекратят, е въпрос на гледна точка. Според него Турция се намира в доста тежка ситуация, що се отнася до проблема с бежанците и има нужда от помощ не само от Европа, но и от целия свят. Има много механизми и начини такава помощ да се осигури, но проблемът с бежанците не трябва да бъде свързван с други въпроси като членството на Турция в ЕС. Бившият външен министър подчерта, че според него Европа е сбъркала в политиката си за споразумението за емигрантите, което е създало надежди в Турция за бъдещо присъединяване към Общността. Мигрантският поток няма общо с членството в ЕС.

Турция преразглежда споразумението за мигрантите с ЕС

Турция преразглежда споразумението за мигрантите с ЕС

Това заяви министърът по въпросите на ЕС Омер Челик

Според Сталев Ердоган има огромен принос за развитието на Турция през последните десетилетия, той управлява страната от 2002 година. Той е спомогнал изключително много за икономическото израстване на страната и има много почитатели. Въпреки това, евентуално разширяване на правомощията на президентската фигура в Турция може да разруши демократичните устои в страната. Опозиция просто няма да има, а президентът ще е отговорен за всички назначения в страната, допълни той.