Настъпи времето Турция да направи преоценка на споразумението с ЕС за миграцията, след като стана ясно, че съюзът няма да заеме справедлива позиция в обещанието си да гарантира безвизов режим за турските граждани.

Това заяви министърът по въпросите на ЕС Омер Челик пред Ройтерс, цитиран от турски медии.

Турция се кани да удари Холандия и с икономически санкции

Турция се кани да удари Холандия и с икономически санкции

След като вече наложи серия дипломатически санкции

В интервю за осведомителната агенция Челик подчерта, че Анкара е изпълнила всичките си ангажименти към споразумението, но ЕС не е изпълнил обещанията си.

Трябваше да проведем среща с вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс, но в момента мисля, че не е необходимо, защото не виждам никакъв прогрес, поясни той.

Турция играе ролята на жертва, убедена Германия

Турция играе ролята на жертва, убедена Германия

"Изявленията от Турция са абсурдни, нямат никаква реални основания"

Министърът подчерта, че Турция си запазва правото да преразгледа споразумението с ЕС.

Споразумението за реадмисия беше подписано през 2013 г. и влезе в сила през 2014. То позволява на ЕС да връща нелегалните имигранти в Турция. Друго споразумение между ЕС и Анкара, подписано през ноември 2015 г., предвижда Брюксел да отмени визите за турски граждани в Шенгенската зона.

Въпреки че представители на правителството на Турция предупредиха, че могат да бъдат наложени икономически санкции на Холандия, Челик подчерта, че холандският бизнес и инвестиции няма да бъдат засегнати от възникналата дипломатическа криза между двете държави.

Холандските бизнесмени, които инвестират, имат бизнеси и създават работни места в Турция, те определено не са част от кризата, увери той.

Запитан дали холандските компании в Турция ще бъдат засегнат, той добави: "Частният сектор, бизнес светът, туристите и народът на Холандия не са част от кризата".

Двустранният търговски обмен в края на 2016 г. достигна 6,6 милиарда долара. Турция е изнесла за Холандия стоки за 3,6 милиарда долара през същия период. През 2016 г. 906 336 холандци са посетили Турция. През 2014 и 2015 г. са над един милион. В Турция има около 2 700 холандски компании.