Надявам се на тези избори да има почтена кампания на идеи и да не отблъснем хората да гласуват. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод предстоящия парламентарен вот на 4 април.

Тя подчерта, че не се работи лесно в коалиция и напомни, че ГЕРБ вече са имали две такива управления. Според нея обаче новото правителство категорично ще е коалиционно.

Трябва да се научим на коалиционна култура, настоя Захариева и посочи, че в Европа само 1-2 правителства не са в коалиция.

Относно думите на сръбския професор Драган Симеунович, че българите са "зверове, които избиват всичко пред себе си", тя напомни, че още на следващия ден МВнР е привикало сръбския посланик за обяснение. Самият професор обяснил, че нямал предвид всички българи и че изказването му не било изтълкувано правилно.

МВнР смъмри Сърбия заради език на омраза срещу българите

МВнР смъмри Сърбия заради език на омраза срещу българите

Сръбски професор нарече българите "зверове, които избиват всичко пред себе си"

На Балканите като че ли винаги ври и кипи, трябва повече сътрудничество, добросъседство и умереност в изказа, да мислим преди да говорим, посъветва вицепремиерът.

Относно друго непремерено изказване, включващо обвинение в безпринципност - този път на македонския премиер Зоран Заев, тя запита много ли е принципно да се възпитават поколения на омраза към съседна държава и да се правят опити да се изкриви позицията на България.

Не ни е проблем, че те са изградили нова нация и имат право на самоопределяне, но такова имат и хората с българско самосъзнание там, подчерта Захариева.

Евродепутати искат оставката на Борел

Евродепутати искат оставката на Борел

Заради мекушавото му поведение към Кремъл...

Тя за пореден път изтъкна, че страната ни иска РСМ да е член на ЕС, но настоява да се спазят няколко конкретни стъпки преди одобряване на преговорната рамка.

Не може да си затваряме очите, че С. Македония започва да не изпълнява двустранни договорки, категорична бе външната ни министърка.

Относно упрека на Русия България да не се намесва по казуса с Навални тя поясни, че острата позиция на Москва не е била само към нашата страна и няма връзка с новия посланик на Русия у нас.

По отношение на исканата оставка на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел заради посещението му в Русия Захариева заяви, че според нея той не трябва да бъде отстранен, въпреки че имало какво да се желае от визитата му. Според нея обаче посещението му е довело до план за нормализиране на отношенията и намаляване на напрежението между ЕС и Русия.

Относно случая с трагично загиналия алпинист Атанас Скатов вицепремиерът настоя да се направи обективно разследване на случая, за да се установи причината за инцидента.