Нека от този връх днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на просветени хора и на патриоти. Този призив отправи от връх Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова, където участва в тържествата за Националния празник 3 март и по случай 138 години от Освобождението на България. Това съобщават от „Дондуков 2”.

Попова отправи призив и да се даде клетва за единение на народа ни в и извън Родината в името на реалистични и прагматични каузи.

Маргарита Попова е категорична, цитирана от БТА, че не бива да има никакви пари - хиляди и милиони, за програми, в които да се чете за съжителство и за присъствие. Парите трябвало да се дават за програми, в които да се чете за робска участ, която е продължила пет века по българските земи. Попова изтъкна, че трябва да се чете, че тази робска участ никога не е изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение, за възход и напредък за Отечеството ни.

Стотици почетоха издигането на Националния флаг за 3 март

Стотици почетоха издигането на Националния флаг за 3 март

Пред Паметника на незнайния воин

Маргарита Попова изтъкна още, че 3 март е ден за почит на онзи рояк апостоли, които са направили решителна стъпка към възстановяване на независимата българска държава. По думите на вицепрезидента Попова апостолите са преминали в столетията през народната нива, посели са хиляди плодоносни семена.
„Оставили дом и младост, и грижи за великата идея за духовна и национална свобода, за обединение на българските землища под едно знаме, за единение на нацията, за достойни бъднини”, заяви в словото си Маргарита Попова.

Тя е категорична, че на 3 март трябва да се поклоним и да отдадем признателността си към хилядите знайни и безименни синове и дъщери, които са оставили костите си по българските земи - руси, украинци, белоруси, литовци, румънци, финландци. Дълбок поклон заслужват учени, лекари, журналисти, медицински сестри, фелдшери, санитари и доброволци, офицери и пълководци.

Попова призова сърцата ни да затуптят в едно пред подвига на опълченските отряди от бунтовници и харамии от всички краища на българските землища. Със своя безпримерен героизъм и саможертва те са обърнали хода на войната в решителния момент. Маргарита Попова подчерта, че опълченците са покорили връх Шипка с обединени усилия и титанична воля. Върхът, по думите й, е станал символ на ценности, които са вкоренени дълбоко в националното ни самосъзнание и самоопределение.

Попова е убедена, че трябва да се осигурят достойни старини на пострадалите в защита на Родината ни. Тя отбеляза, че днес те са останали много малко, но са на последното социално стъпало и не преживяват достойно живота си.

Вицепрезидентът призова още да се почитат родителите, които са загубили децата си в казармата.

Над 10 000 души се събраха при Паметника на Свободата.