Националното знаме се развя тържествено пред Паметника на незнайния воин в столицата.

То беше издигнато на церемония по случай 138 години от Освобождението на България в присъствието на патриарха на Българската православна църква Неофит, президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министри и зам.-министри, депутати от всички парламентарни групи.

На площада бяха и председателят на БАН академик Стефан Воденичаров, посланици, сред които на първия ред и посланикът на Русия у нас Юрий Исаков, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова и стотици граждани.

Те имаха достъп до церемонията, но задължително трябваше да преминат през метални рамки за проверка. Десетки столичани се събраха и на стълбите пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”.

Българският трибагреник бе издигнат под звуците на националния химн. След това президентът Росен Плевнелиев положи венец пред Паметника на незнайния воин и заедно с председателя на парламента Цецка Цачева, столичния кмет Йорданка Фандъкова и вицепремиера Томислав Дончев сведе глава в едноминутно мълчание в знак на почит пред героите, дали живота си за свободата на родината ни.

Държавният глава поздрави почетния караул с думите „Здравейте гвардейци! Поздравявам ви с националния празник на Република България”, а в отговор чу тържественото "Ура"!

Преди тържествената церемония в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”. българският патриарх Неофит възглави в съслужение със столично духовенство Заупокойната молитва за отдалите живота си за нашето освобождение. По-късно духовниците и събралите се миряни ще се отправят на литийно шествие към паметника на Цар Освободител.

Стотици столичани изпълниха централните улици на София. Навсякъде се срещат млади хора и семейства с деца, които държат в ръце знамена. От много прозорци на институции и частни домове се развява трибагреникът на България.