България празнува 138 години от Освобождението си от османско владичество.

Затова напомнят от сутринта и софийските централни улици. На всеки ъгъл по столичния булевард „Цар Освободител” може да бъде видян продавач на националния ни трибагреник, а от всички страни прииждат мъже, жени, цели семейства с деца и много млади хора, които също носят националното ни знаме в ръка.

Затова че денят е по-различен, говори и засиленото присъствие на полицаи в центъра на столицата. Все още движението по булевард „Цар Освободител” е нормално.

Да не спираме да градим страната си, пожела Борисов на българите

Да не спираме да градим страната си, пожела Борисов на българите

Нека на този ден да си спомним отново

По-различна е организацията на движението около патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”. Зад стените й българският патриарх Неофит възглавява Заупокойна молитва за отдалите живота си за нашето освобождение в съслужение със столично духовенство. По-късно те и събралите се миряни ще се отправят на литийно шествие към паметника на Цар Освободител.

Пред него вече са поставени венци и цветя от различни институции или от граждани. След броени минути ще започне и тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението пред паметника на Незнайния воин.

Националният трибагреник ще бъде издигнат на тържествени церемонии в цялата страна и празникът ще бъде отбелязан с различни прояви.