Брилянтна реч, пълна с предупреждения, критики и препоръки към управляващите и политици направи вицепрезидентът Маргарита Попова в годишния си отчет. Дори в отделни моменти на 90-минутния брифинг държавният глава Плевнелиев оставаше в сянката на думите на вицето си.

Тя настоя за отстояване на правовата и социална държава и предупреди, че нацията е бедна и необразована. Предупреди и за глобалните проблеми и поиска гласът на страната ни да се чува. Настоя за национална доктрина и за ясно формулиране на националните приоритети.

Според нея от институцията на президента се очаквало да не действа като партийна централа, а да укрепва държавността и сигурността.

Къде сме в проекта за социалната държава, попита Попова. Има ли социална сигурност, добави вицепрезидентът. Какво е бъдещето на бедността, продължи с въпросите Попова. Не се ли комерсиализира пагубно здравеопазването и образованието, акцентира тя. Каква икономика ще развиваме в бъдеще, иска отговор вицепрезидентът.

Политическите елити днес, не само в ЕС, но и в глобален мащаб не са в състояние да развиват модел на социална и правова държава, категорична е Маргарита Попова. Тя предупреди, че кризите днес са криза на ценностите.

Вицепрезидентът изтъкна, че правовата държава е гаранция за благосъстоянието на нацията. Приключи ли формално преходът, за кого приключи и кога ще приключи, попита тя политиците.

Кога ще изработим национална доктрина за нацията, трябвало ни план за нацията, според нея.

Правовата държава, по думите й, не означавало непрекъснато променяне на законите. Тя иска законите да се изменят след задълбочени анализи. Просветено и с ясно очертани тенденции в законодателството да се правят законите, иска Попова.

Тя настоява за социална и духовна стабилност в държавата. Доволна е, че имаме с какво да се похвалим през 2015. Но и предупреди: „Трябва да не се поддаваме на илюзии”. Само една управленска стабилност не стига, смята Маргарита Попова.

Отчете стремежа на премиера Бойко Борисов да постигне стабилност в държавата, но той знаел, че това не е достатъчно. „Той го знае и затова е притеснен”, смята вицепрезидентът. Трябвало стабилност у хората и в обществото.

Да не пътуваме в розови облаци, призова тя политиците и управленците. Далеч сме от социалната и правова държава, категорична бе Маргарита Попова.

Няма вечни врагове, има вечни интереси, такъв съвет пък тя отправи във воденето на външните ни отношения. Как ще общуваме от тук нататък с телени огради, попита Попова

Недоволна е, че редица политици са отрекли мултикултурализма. Втръснаха на хората разговорите за прословутите евроатлантически ценности, убедена е Маргарита Попова. По думите й не сме по-добре, защото са ни подарени тези ценности.

Обърна се и към нацията и обикновените хора: „Да се държим ръка за ръка с поколенията”. Да се научим най-накрая правилно да отличаваме кое е добро и кое е зло, настоя още вицепрезидентът и поиска да се гарантира сигурността, но не като полицейщина, както се е разбирала до вчера.

За преселението на бежанците Попова е на мнение, че европейските решения се постигат трудно. Някои държави впечатляващо защитавали националните си интереси, а други по-агресивно, по мнението й.

И при нас трябва да се научим по подходящ начин, доблестно и достолепно да защитаваме националните си интереси, настоя Маргарита Попова.

Не се сбъдвали европейските решения и държавата сама трябвало да се защитава, според нея. Хуманността и поривите ни за човечност да пренебрегват поривите за правов ред, по мнението на вицепрезидента. Сегашните евро регламенти били написани в други времена.