Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНТ.

По думите му, това не би трябвало да е така, тъй като "през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си".

Кирилов коментира и отказа си да се възползва от правото си на министър, за да номинира кандидатура за следващ главен прокурор.

"Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ." - посочи министърът.

Същевременно той подчерта, че за процеса на избор трябва да се говори.

Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество.

"Правосъдие за всеки" искат и граждански номинации за главен прокурор

"Правосъдие за всеки" искат и граждански номинации за главен прокурор

Политическата независимост било най-слабото качество при всички кандидат-прокурори

Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството.

Кирилов съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховния административен съд.

Министърът на правосъдието коментира и обявената днес инициатива на правителството за създаване на нов орган за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Той ще следи за изпълнението на мерките за борба с организираната престъпност и корупцията, електронното правосъдие, укрепването на вътрешния контрол в институциите в случай, че ЕС прекрати мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка.

Идеята за новия орган е на вицепремиера за правосъдието Екатерина Захариева, уточни Кирилов.

Министърът не изрази мнение дали механизмът да бъде прекратен в края на мандата на настоящата Европейска комисия, което беше обещано от нейния председател Жан-Клод Юнкер, но каза, че е провел едночасов разговор по темата с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова през миналата седмица.

"Йоурова ми каза, че има пет фактора за приключване на механизма и пет фактора, които работят против вас." - посочи министър Кирилов.

Най-важният фактор според него е международната конюнктура, както и проблемите с върховенството на правото в други страни членки на ЕС, сред които Румъния, Унгария и Полша.

"Въпросът е на доверие. Въпросът е да докажем, че тези мерки са стабилни и сме успели да постигнем необратими резултати." - уточни той.

Изборът на главен прокурор винаги е противоречив според бивш конституционен съдия

Изборът на главен прокурор винаги е противоречив според бивш конституционен съдия

Трудно се постига мнозинството, макар и квалифицирано