Президентът Румен Радев иска да знае как ще бъде оценена съдебната независимост на главния прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност, това е всъщност амалгамата на успеха на неговата бъдеща дейност.

Искането си държавият глава постави на кръгла маса, посветена на избора на нов главен прокурор, който трябва да се състои до края на годината.

"Правосъдие за всеки" искат и граждански номинации за главен прокурор

"Правосъдие за всеки" искат и граждански номинации за главен прокурор

Политическата независимост било най-слабото качество при всички кандидат-прокурори

Кръглата маса е в продължение на поредицата от разговори, които президентът проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Държавният глава заяви, че от множеството срещи, които е провел с ръководителите на органи от системата на съдебната власт, е станало ясно, че е необходим сигнал за голямата значимост на предстоящото събитие на избор на главен прокурор, който трябва да стои във фокуса на общественото внимание.

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

По думите му срещите, които инициирал са били в интерес на обществото

Държавният глава изтъкна, че конституционно предвидените функции на главния прокурор за осъщестяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията и за утвърждаване на законноста.

Затова е нормално и трябва да има обществени очаквания към процедурата. Обществото трябва да получи гаранция за успешния ход за избора на главен прокурор - ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчно добра аргументираност на мотивациите, които да са в пълно съответствие със законите, акцентира президентът.

Главният прокурор е натоварен с големи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи и още на старта на своята дейност трябва да има високо обществено доверие, подчерта държавният глава.

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Опасява се, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти

Президентът Радев посочи, че са много важни критериите за неговата независимост и воля за налагане на законност. Това са хубави критерии, но те повдигат въпроси, сред които са какво точно означават критериите, какви са обществените очаквания и какви са измерителите на критериите.

Институцията на президента се води единствено от принципа за разделение на властите, но не пренебрегва и своето задължение, тъй като издава указ, посочи Румен Радев и допълни, че е важно обществото да има фокус върху процесите, подобаващо и повишено внимание.

В рамките на дискусията държавният глава запита дали от Асоциацията на прокурорите могат да помогнат за предложение за критерии за ориентиция при номинации и избор на нов главен прокурор.

Калин Калпакчиев настоя за анализ на работата на прокуратурата

Калин Калпакчиев настоя за анализ на работата на прокуратурата

Главният прокурор е облечен в твърде много власт според него

От своя страна проф. Емилия Друмева посочи, че процедурата по предстоящия избор е детайлно регламентирана в закона, има график за нейното протичане с конкретни дати и срокове. Тя изтъкна, че очакванията на всички в обществото ни са за прозрачност, стриктно спазване на регулациите, за морал и добра етика в нашите отношения.

Най-подходящият вариант и най-практически удачният вариант е да се намери кандидатура за главен прокурор на Република България, която да произхожда от средите на прокуратурата. Това заяви в отговор Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България. Николов обясни, че друг колега не би бил перфектен, въпреки че и другите главни прокурори са направили всичко по силите си.

За главен прокурор е нужен професионалист, който е "горял всекидневно", а като е наясно със специфичните механизми на работа би имал летящ старт, според Владимир Николов, който и допълни, че друг кандидат би имал нужда от определен период на адаптация и запознаване.Според Асоциацията на прокурорите, прокуратурата има достатъчно достойни и безукорни специалисти, които могат да заемат достойно този пост.

Припомняме, изборът на главен прокурор трябва да стане до края на настоящата година, тъй като мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г.

Миналия месец държавният глава покани на разговор главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдния министър Данаил Кирилов, главния съдебен инспектор Теодора Точков и представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

От 15 юли до 14 ноември избират нов главен прокурор

От 15 юли до 14 ноември избират нов главен прокурор

Един от кандидатите трябва да има 17 от 25 гласа на членовете на ВСС