Не трябва да бъде концентрирана толкова голяма власт в ръцете на главния прокурор по силата на действащата Конституция. Главният прокурор е облечен в пракалено много власт и не може да ръководи цялата дейност на прокуратурата.

За това настоя Калин Калпакчиев - председател на Съюза на съдиите в България, по време на на кръгла маса на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания". Кръглата маса е продължение на поредицата от разговори, които президентът проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Според Калпакчиев промяната трябва да е в посока прокурорска институция, която независимо осъществява дейността си, но не и с ръководител на всички прокурори и възможност да се намесва в дейността на цялата прокуратура.

Калин Калпакчиев, който е член на ВСС от предишния му мандат, недоумява защо е толкова важна фигурата на главния прокурор и защо е облечен в толкова много власт. Той запита и от къде са всички тези правомощия, с които той разполага в момента.

Президентът иска ясни критерии за избор на главен прокурор

Президентът иска ясни критерии за избор на главен прокурор

Това са и обществените очаквания

Калпакчиев настоя и за анализ на състоянието на прокуратурата, за да се види къде са дефицитите, къде прокуратурата се проваля и къде има успехи. Той посочи, че дефицитите на прокуратурата ще определят какви да бъдат качествата за избора на нов главен прокурор.

"Ако се променят функциите на прокуратурата, от там следва да се говори как трябва да бъдат променени и функциите на главния прокурор", подчерта Калпакчиев. Според него ясно е, че фокусът на държавното обвинение като орган е да повдига обвинение, да се бори с престъпността и само там да бъде нейното предназначение.

В устройството на прокуратурата също трябва да се търси баланс. Според Калпакчиев проблем е и механизмът за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор, тъй като такава независима процедура няма.

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Радев и Цацаров имали позитивна и конструктивна среща