Не е редно адвокатите да протестират, адвокатурата е достатъчно силна, за да изяви волята си за правни решения.

Това коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов в кулоарите на парламента по повод протеста на адвокатите пред Народното събрание срещу законодателството за мерките срещу изпирането на пари. По-късно днес адвокати от Висшия адвокатски съвет ще се срещнат с председателя на парламента Цвета Караянчева и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според Кирилов адвокатите не би следвало да се изравняват по задължения по настоящия закон така, както са задължени финансовите институции, лицензирани специално за тази дейност.

Адвокати излизат на протест пред парламента

Адвокати излизат на протест пред парламента

Според тях законът ги принуждава да докладват на клиентите си на ДАНС

Кирилов споделя притесненията на адвокатите, но по думите му това изискване по закон не се появявало за първи път. Такова правило имало от 1996 година, още в първия закон, който регулира дейността на финансовото разузнаване.

Според него адвокатската професия е конституционно защитена и тайната на взаимоотношения между доверител и довереник са гарантирани по смисъла на Конституцията.

Да се потърси баланс между осъществяване на адвокатската дейност и функция и постигане на обществения ред и сигурност, призова шефът на правната комисия.

Кирилов припомни, че Комисията по вътрешен ред и сигурност вече е дискутирала становищата на всички професионални организации.

Той смята, че има положителна воля в ДАНС да се приложат гъвкави механизми спрямо съответните професии и съобразно интензивността на риска.

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

Според Данаил Кирилов трябвало да има радикални санкции