Смущаваща е особената нетърпеливост на премиера Кирил Петков да посети Скопие, заяви пред Nova News бившият външен министър Даниел Митов. По думите му, страната, която има интерес от започване на преговорите, би трябвало да е активна, а България да е страната-домакин на първата среща.

"Бъдещият министър-председател на Република Северна Македония би следвало да посети София. Да се прави среща преди македонският премиер официално да в встъпил в длъжност е прибързано. Освен това идеята, че през икономическа свързаност ще преодолеем политическите си различния, ако се разчита само на това, е нереалистично." - поясни той.

Кирил Петков заминава за РСМ на 18 януари
Обновена

Кирил Петков заминава за РСМ на 18 януари

С него тръгват външният министър Генчовска, транспортният Събев и зам.-председателят на НС Вигенин

Даниел Митов коментира още, че заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента по темата за РСМ е било ненужно: "България се тресе от кризи, трудно ми е да си представя защо се свика съвет точно по тази тема, по която съществува консенсус. Така или може да се препотвърди позицията, или да се разруши консенсусът. До момента знаем, че се водят преговори и че двете страни имат ясни позиции, от които не са се отказали."

Митов изрази удивлението си, че новината на съвместно заседание на правителствата на двете страни идва от Скопие, а не от "Дондуков" 1.

"Аз с изумление научих от македонска страна за планираното междуправителствено заседание между България и РСМ. Българското правителство не реагира, а когато беше притиснато и трябваше да има реакция, обяви, че МС не е знаел за подготвянето на такова заседание. Такива заседания се готвят от две правителства, паралелно. Няма как едните да знаят за него, а другите не. Очевидно има пропуски, които могат да изиграят лоша шега на родния кабинет. По тази тема е добре правителството да поддържа непрекъснат контакт с НС и всички политически партии, туй като каквото и да се предприема, ще има нужда от одобрение." - каза още бившият външен министър.

Филип Димитров: Няма как да постигнем съгласие с РСМ, ако не си говорим като равни

Филип Димитров: Няма как да постигнем съгласие с РСМ, ако не си говорим като равни

Изкривявания на историята винаги е имало, но в света се налагали по-убедителните доводи

Във връзка с изискването РСМ да промени конституцията си и да включи българите като държавотворен народ Даниел Митов коментира, че това звучи добре, но е трудно постижимо.

"Ултранационалните среди в Скопие веднага биха поискали реципрочност - България да признае съществуването на македонско малцинство, което няма как да стане", поясни той.

Митов коментира и отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

"Очевидно някой е дал съвет на премиера да окаже натиск на ДАНС и да се отнеме достъпът. Така Цацаров не може да изпълнява задълженията си. Навремето такъв достъп беше отнет и на Бойко Рашков. Относно призива от трибуната на НС за оставката на главния прокурор, трябва да е ясно, че това е нарушение на принципа на разделянето на властите." - подчерта той.

Цацаров за отнетия достъп: След продължителен натиск на Петков и Рашков върху ДАНС

Цацаров за отнетия достъп: След продължителен натиск на Петков и Рашков върху ДАНС

Шефът на Антикорупцията ще обжалва акта пред съда