Премиерът Кирил Петков заминава на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 г., съобщава Министерски съвет.

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест.

По-късно през деня Петков излезе с изявление по повод 30-ата годишнина от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. 

"На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави", написа премиерът във Фейсбук.

Той допълни, че "сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече".

Кирил Петков отлага визитата в РСМ, но ще отиде скоро

Кирил Петков отлага визитата в РСМ, но ще отиде скоро

Правителството ще започне работа по изпълнението на програмата в различните област

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Според него нищо ново не е прието на проведения КСНС