Имало е военно гробище (край село Дреново - б.р.), в Северна Македония. От българското министерство на отбраната следят с тревога зачестяващите случаи на вандалство и оскверняване на българското културно-историческо наследство. Но в конкретния случай - за унищожаване на военни гробища край с. Дреново, Кавадарци няма основания да бъдем притеснени, тъй като става въпрос за посегателство, извършено в далечно от нас време.

Това е позицията на Министерство на отбраната. Необходимо бе малко време да се проучат нещата, съобщи пред БНТ Радослав Симеонов, главен експерт към МО по опазване на паметници.

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Ангел Джамбазки сезира ЕК за поредната гавра с българската история

Той уточни, че във ведомството разполагат с добра информационна база данни за военните гробища в чужбина.

Става въпрос за две български гробища край село Дреново, Кавадарско. Едното се намирало край наша 1/8 запасна етапна болница, служила за разпределителен пункт за пристигащи от фронтовата болница. За това край нея е имало осигурено гробищ.

В далечната 1938 г. е имало отделение "Военни паметници", чиято цел е била да проучва и да издирва военни мемориали. Именно това отделение са отбелязали, че има две военни гробища край село Дреново с 432 погребани войници, обясни експертът.

През 1938 г. може да не са съществували. При всички случаи, когато са започнали действията по строеж на магистралата Скопие-Прилеп, не са извършени никакви действия спрямо тях.

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Властите в Скопие се опитват да размият отговорността за военното гробище в гара Дреново

Симеонов обаче обясни, че военните гробища са били всъщност братски могили, положени на военни гробища, които са били унищожени преди това назад във времето. Такава е била политиката тогава, каза той.

В никакъв случай отношението към паметниците не е изрядно, допуснато е да минава магистралата, която застрашава оцеляването им, не се вижда да са обособени подстъпи за хората, които искат да ги посетят, няма информационни табели. Това трябва да бъде поискано от македонските власти, съобщи експертът.

В продължение на години не сме имали възможност да посетим дори гробищата в Сърбия и Македония, обясни политически ситуацията Радослав Симеонов. И до ден-днешен могат да се намерят военни гробища в Румъния, Добруджа, Македония, Сърбия, но в Гърция и Турция няма нито едно, защото са били брутално унищожени, посочи Симеонов.

Македонци опитаха да заличат наше военно гробище

Македонци опитаха да заличат наше военно гробище

От ВМРО настояха властите у нас да вземат мерки срещу опитите на Македония

Като контрапункт той даде за пример как България се грижи за военните гробища, двете големи гробища в Тутракан и в Добрич, където има обелиск на четири езика.

Заключението на МО - военните гробища в Северна Македония са около 485, но съществували преди, в момента 4-5 са във вид, съответстващ на европейските стандарти.