Възложена е проверка във военния архив, която да установи къде точно е била дислоцирана полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия и военно гробище край Кавадарци, Северна Македония.

Военният архив трябва да установи пазят ли се съответните карти, или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

Резултатите се очакват в понеделник.

Това са заявили от Министерството на отбраната за БНТ. 

Поводът е сигналът за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

Припомняме, че вчера евродепутатът Ангел Джамбазки сезира ЕК и Урсула фон дер Лайен за поредна гавра с българската история в Северна Македония. Причината е - поредната гавра от съвместната ни история.

Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са били изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала близо до град Кавадарци в Северна Македония.

Двете български военни гробища се намират в района на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за вечна памет, поставени от българската държава през 1916 г.

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Ангел Джамбазки сезира ЕК за поредната гавра с българската история

Властите в Северна Македония не са уведомили българските институции за планираните действия по изграждането на магистрала върху парцелите на въпросните гробища. Според Женевската конвенция всяка държава има право на свои военни гробища и паметници на територията на друга страна, независимо от каузата на войната, с изключение на случаите, когато става дума за доказани от международен съд военнопрестъпници.

Според Джамбазки подобна гавра с паметта на войниците е продължение на мракобесната политика на югославските комунисти по разрушаване и унищожаване на всичко българско - от езика, до храмовете и паметниците.

Джамбазки настоява за отговор - как ЕК ще опази културно-историческото наследство на България в западната ни съседка, както и дали в доклада на ЕК относно Република Северна Македония ще бъдат включени всички скорошни случаи на заличаване на българското наследство.

Припомняме, че в последните месеци се налага намеса на МВнР по темата спрямо изказвания и действия на политици от РСМ, въпреки че в момента се намираме във важен и преходен момент от преговорите между двете страни за изпълнението на Договора за сътрудничество и добросъседство. Именно изпълнението на този договор е условието на нашата страна да вдигне ветото, което наложи на стартирането на преговорите на Република Северна Македония и Албания за членството им в ЕС.

През март месец 2021 година посолството на Република България в Скопие изпрати и протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония.