Промяна в позицията на България по отношение на ветото ѝ към Северна Македония не се очаква, съобщи БНР, позовавайки се на свой източник.

Въпросът за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания се дискутира на провеждащия се съвет "Общи въпроси" в Люксембург, който започна тази сутрин.

България остава на позицията си, че няма напредък при западната ни съседка в изпълнението на договора за добросъседските отношения в цялост.

Луно, Луно, земьо македонска!

Луно, Луно, земьо македонска!

След като видяхме, че за РСМ е много важно да влезе в ЕС, защо е този инат? И защо толкова РСМ държи на някаква историческа мегаизмислица

Припомняме, премиерът на РС Македония Зоран Заев и правителствена делегация посетиха София на 17-ти и 18-ти юни. Заев вече разговаря с лидера на БСП Корнелия Нинова. При срещата си с македонския премиер българският служебен премиер Стефан Янев настоя за открит диалог. С президента Румен Радев се договориха 50 000 ваксини, които България да даде на РС Македония.

Като опит за използване за тяснопартийни цели определи дипломатът Стефан Тафров срещата между Зоран Заев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ден преди визитата в българската столица Заев обясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени разговори за македонския език и идентичност.

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.