България ще предостави на Северна Македония 50 000 ваксини срещу Covid-19. Това увери президентът Румен Радев северномакедонския премиер Зоран Заев при срещата, проведена между двамата в сградата на президентската институция.

Към момента забавянето се дължи на факта, че се чакат уточнения и разрешение от Европейската комисия.

Най-лесният вариант е ваксините да бъдат предоставени от производителя директно към държавата получател. Но когато ваксините са били предоставени първо на нас, има известна бюрокрация, за да бъдат дадени на трета страна, каза българският държавен глава.

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим

Срещата е била по искане на Заев

Радев е поставил въпроса при срещата си с еврокомисаря с ресор здравеопазване Стела Кириакиду, с която проведе разговори по-рано в четвъртък.

"Очаквам да има решение в много спешен порядък. Да, ще ги има тези 50 000 ваксини", увери Радев.

От своя страна Зоран Заев благодари за ускоряването на процеса по доставката на имунизационните препарати. "Ние нямаме толкова много ваксини и сме благодарни за това, което правите", каза той.

Голямо задоволство от проведените разговори с българските представители изрази още македонския премиер.

"Имаме нужда двустранно да решим проблемите си. Важен е диалогът. И двете страни имаме приятели в чужбина, но решението зависи единствено и само от нас", каза на свой ред Заев.

Ципрас съветва България да намери компромис за РС Македония

Ципрас съветва България да намери компромис за РС Македония

Пред МИА бившият гръцки премиер обясни, че много неща могат да се подобрят

Конкретното решение на спора между Скопие и София ще бъде взето в бъдеще, но вече е изпратена заявката за приятелство, за спиране на езика на омразата, смята той.

От своя страна Румен Радев изтъкна, че до патовата ситуация в двустранните отношения се е стигнало, защото в подписания през 2017 г от правителството на Борисов Договор за добросъседство нямало заложени конкретни условия и срокове, което давало възможност за променливи тълкувания и действия.

"Европейската перспектива на Северна Македония е от огромно значение за нас. Длъжни сме да направим така, че нашите хора да имат общо европейско бъдеще и да могат да общуват много по-свободно помежду си", каза президентът.

Договорен е и формат на младежко сътрудничество между двете държави. Не бе дадена конкретика, но се разбра, че става дума за съвместни форуми, почивки на македонски младежи по Черноморието и др.

Премиерът на РС Македония Зоран Заев води правителствена делегация в София днес, 17 юни. Заев вече разговаря с лидера и бивш премиер Бойко Борисов, както се срещна и с лидера на БСП Корнелия Нинова. Служебният премиер Стефан Янев настоя за открит диалог. Ден преди визитата в българската столица Заев обясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени разговори за македонския език и идентичност.

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.

Северна Македония получи втора пратка от  "Спутник V"

Северна Македония получи втора пратка от "Спутник V"

Общо 200 000 дози от ваксината е договорил Скопие