Много неща се промениха, стигнахме далеч, но можем да отидем още напред. Това коментира за двете съседни държави предишният премиер на Гърция и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас в интервю на македонската агенция МИА.

Днес се навършват три години след подписване на Преспанския договор, с който се сложи край на спора за името на РС Македония и две седмици преди участието в първия Преспански форум за диалог на 1 и 2 юли 2021 г. в Отешево и Охрид за повишаване на сигурността, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения.

САЩ пришпорват Радев за ускоряване на евроинтеграцията на С. Македония

САЩ пришпорват Радев за ускоряване на евроинтеграцията на С. Македония

Радев разговаря по телефона с американския държавен секретар

Припомняме, премиерът на РС Македония Зоран Заев води правителствена делегация в София днес. Заев вече разговаря с лидера на БСП Корнелия Нинова. Предстоят разговори със служебния премиер Стефан Янев и с президента Румен Радев. Ден преди визитата в българската столица Заев обясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени разговори за македонския език и идентичност. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Колкото и да е тежко, приятелска България трябва да намери, както и ние намерихме, политическа воля за приемливи решения, които ще ни водят напред, вместо да ни затварят в миналото, заяви Ципрас.

"За съжаление, вече доста време гледаме тенденция за взиране (връщане - б.р.) в миналото със замръзване на междуправителствената конференция от страна на България. Разбирам народа на Северна Македония. Единственото нещо, което мога да кажа е, че колкото и да е трудно, приятелска България трябва да намери, както установихме, политическата воля за взаимно приемливи решения, които ни водят напред, вместо да ни затварят в миналото", каза Ципрас.

Още неща могат да се подобрят, изтъкна Ципрас. Според него с Договора от Преспа, ЕС беше принуден да размрази процеса на разширяване. Той разкри какво би направил по-различно от сегашното гръцко правителство, ако СИРИЗА беше на власт.

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев

Албания не взима страна, посочи и Еди Рама

Припомняме също, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.