Президентът Румен Радев е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Разговорът се е провел по инициатива на Блинкън и на него са били обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Закона "Магнитски" срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

По отношение на европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония първият дипломат на САЩ е изразил очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, съобщават от президентството. Обща е била позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

Германия иска РСМ и Албания в ЕС и "преговорите трябва да започнат сега"

Германия иска РСМ и Албания в ЕС и "преговорите трябва да започнат сега"

Маас: Разбираме, въпроси с история и идентичност са деликатни, но не трябва да пречат

Държавният глава е припомнил последователната ни подкрепа за членството на Северна Македония и е призовал за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

Също така Радев е определил наложените от САЩ санкции по Глобалния закон "Магнитски" като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. От своя страна Блинкън е подчерта, че това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика.

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Били резултат от дългогодишно историческо и културно развитие

Румен Радев оценил високо двустранното партньорство в отбраната и призовал за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано е било дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкън откроил и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът е подчертал амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков