Бойко Борисов излъга за пореден път. Борисов се опита да използва един много важен въпрос като отношенията на България и Северна Македония за теснопартийни предизборни цели. Това поведение на Борисов е скандално и буди отвращение и трябва да бъде сурово осъдено от всички българи, защото така се вреди на сериозния национален интерес.

Това заяви бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров пред БиТиВи в коментар за срещата на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите на Тафров припомни по времето на управлението на Бойко Борисов съвместно с "патриотите" е прокарана през парламента позиция, която поставя условия на Северна Македония за началото на преговорите. Сега казват, че служебното правителство и президентът няма да ги пуснат в ЕС, изтъква дипломатът.

"Служебният кабинет няма право да пусне Северна Македония в ЕС, защото е обвързан от парламентарна позиция", поясни бившият ни посланик в ООН.

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим

Срещата е била по искане на Заев

Според Тафров управлението на "Патриотите" и ГЕРБ са довели България до пълна международна изолация. Той ги обяви за национални предатели. Според него ЕС заема страната на Северна Македония и затова България изглежда лоша в техните очи.

"От стратегически интерес на България е Република Северна Македония да бъде част от ЕС. Противното обслужва Русия и Сърбия, но Македония трябва да извърви своята част от пътя, за да изпълни определени условия", каза Тафров.

Той припомни, че България първа признава държавата Македония. Наскоро от страна на Македония бе награден първият демократично избран президент Желю Желев именно по повод 30-та годишнина от самообявяването на държавата Македония.

"Това беше силно послание към Македония, че ние не сме й враг. Но след това ние се възползвахме от това да изградим инфраструктура към Македония, нито да инвестираме там, България не се превърна в привлекателен модел за македонците", каза Тафров.

Ципрас съветва България да намери компромис за РС Македония

Ципрас съветва България да намери компромис за РС Македония

Пред МИА бившият гръцки премиер обясни, че много неща могат да се подобрят

Премиерът на РС Македония Зоран Заев води правителствена делегация в София днес, 17 юни. Заев вече разговаря с лидера на БСП Корнелия Нинова. Служебният премиер Стефан Янев настоя за открит диалог. Ден преди визитата в българската столица Заев обясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени разговори за македонския език и идентичност.

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

Физически и юридически лица, допълнени от ДАНС и НАП

Относно разкритията за корупция в България по закона "Магнитски", държавата ни е станало още по-непривлекателна, коментира дипломатът.

"В тези санкции има и доза унижение. Като дипломат съм унижен от това, защото в цялата си дипломатическа кариера съм обяснявал каква прекрасна страна е България и колко добре се развиваме", каза Тафров. Според него е необходимо Северна Македония да бъде накарана да следва пътна карта в преговорния процес, да се направи ревизия на учебниците, да има поддръжка на войнишките паметници, да се стимулират контакти между младите от двете страни и др.

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов
Обновена

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

Санкциите на САЩ били най-ярките знаци в тяхната политика към България