Стигма е това, че основният ни проблем е Планът за възстановяване. Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година, а трябва да разчитаме на нашия бюджет. "А за да разчитаме на нашия бюджет, той трябва да бъде ревизиран.". Това каза пред БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, която е икономист и финансист.

Според нея не е драма, че няма да си представим сега Плана. "Имаме нужда от план за действие извън онзи план.".

Следващият министър на финансите трябва да има силите и подкрепата да казва "не", отбеляза тя.

Радан Кънев сряза ЕНП: Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и ДБ

Радан Кънев сряза ЕНП: Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и ДБ

В момента нямало вариант за мнозинство, което да е ръководено от ГЕРБ в българския парламент

В партийните програми има няколко области, в които има пълен консенсус и той трябва да се използва, смята Даниела Бобева.

"В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават толкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.". По думите й всяка икономическа система има нужда от освежаване, нови идеи и нови политики, които да са по-ефективни и да водят до по-добър резултат, допълни тя.

Според финансиста, не е точният фокус целият дебат да се прехвърля към Плана за възстановяване. Тя смята че трябва да се започне с "една хубава диагностика в какво състояние е икономиката".

Мая Манолова: ГЕРБ саботира Плана за възстановяване и устойчивост

Мая Манолова: ГЕРБ саботира Плана за възстановяване и устойчивост

Не е редно въпросът за предоставяне на 20 млрд. лв. да бъде тайна

Проф. Бобева очерта три важни проблема в икономиката. Първият е, че ни дават 2.5% растеж, много по-ниско от средното за ЕС. "Тук трябва да има радикални и директни мерки", категорична е тя.

Спрените инвестиции - чуждестранни и местни са вторият проблем. Ако нямаме инвестиции, нямаме икономически растеж, посочи икономистът.

Според нея е необходимо шоково въвеждане на електронно правителство и шоково намаляване на административната тежест. Има поне 20-30 режима, които веднага трябва да се премахнат. Ниската инфлация засега е добре, но ще се покачва, а тя изяжда доходите, поясни още Бобева.

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

Страните работят паралелно, за да гарантират необходимите технологични решения за цифрови или хартиени сертификати

Като проблем в икономиката тя посочи и бавното съживяване на туризма. Пролетно-лятното оживление в икономиката обаче ще даде глътка въздух на новото правителство и кураж, каза още тя.

Чакат ни трудни времена на реформи, изтъкна Даниела Бобева. Според нея отлагането на реформите в последното десетилетие ще струва много скъпо на тези, които ще трябва да ги направят. Реформите не носят популярност. Техните изпълнители няма да станат по-симпатични на избирателите, каза тя.