Темата за импийчмънта на президента е вътрешнополитически проблем и трябва да се реши от българските политици.

Такава позиция изрази еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество и хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, след срещата си с премиера Бойко Борисов. 

От гледна точка на Европа и света според нея много по-важно е да се види, че сме страна, отворена към външни инвестиции и поддържаща макроикономическа стабилност. Георгиева изтъкна и важността за влизане на България в еврозоната. 

Помолена да обясни сравнението си, че водената икономическа политика от министър Дянков е като танго - две стъпки напред и една назад, еврокомисарят обясни, че в условията на криза един от параметрите е неизвестността, така че не сме единствените, които танцуват танго. 

Това, което Дянков прави и ще трябва да прави, е да адаптира страната към променящи се условия, но и да се търси правилния баланс между контрол на разходите и стимулиране на икономиката, каза тя и добави, че е сигурна, че българското правителство ще погледне на това много сериозно.

Георгиева изрази надежда да минем летните месеци така, че тангото да завърши с добро настроение в публиката.

Според нея правителството проявява гъвкавост и трябва да я проявява, да се вслушва в общественото мнение и бизнеса, за да има добри резултати в обществото, макар че, както подчерта, не е лесно, защото по думите й теренът не е гладък.

По повод случая Спаска Митрова премиерът Борисов заяви, че позицията му, изразена от Външно министерство, е че докато Македония не си преведе съдебната власт в унисон с европейските изисквания, Скопие не може да очаква подкрепа от нас.

Те не могат да очакват от нас никаква подкрепа за тази съдебна система, категоричен е Борисов.

От своя страна Кристалина Георгиева направи уточнение, че този въпрос е извън компетенциите й, но добави, че като българка смята, че във всички случаи е добре да имаме хубави отношение със съседите и това трябва да бъде правено от двете страни с добро желание. Тя изрази надежда, че ЕС ще продължи да се разширява.

Еврокомисарят даде висока оценка на готовността на българската гражданска защита и добави, че тя би могла да прояви лидерски функции, например в подготовката на кадри в региона.

Георгиева изказа благодарност на българите за съпричастността към пострадалите граждани на Хаити.