ДАНС е предала на прокуратурата резултатите от проверка по сигнал на депутати от ГЕРБ за меморандума на правителството на Кирил Петков с американската "Ай Пи 3" (IP3) и базираната във Великобритания "Джемкорп" (Gemcorp) на българина Атанас Бостанджиев, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Резултатите са пратени във Върховната касационна прокуратура, става ясно от отговора, който е получила Десислава Трифонова, депутат и председател на втората поред временна комисия по случая.

С пост във фейсбук Трифонова съобщава, че ДАНС е сезирала прокуратурата, въпреки че в самия отговор на Агенция се посочва, че материалите са "предоставени по компетентност". Също така не се посочват и конкретни резултатите от проверката.

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Нито Gemcorp, нито IP3 имат претенции към държавата, включително и финансови

Десислава Трифонова заявява и че "опитът на "Продължаваме промяната" да подари цялата ни енергетика на руснаците, с което заплашиха съществуването ни като държава, с договора с Джемкорп, вече е даден на прокуратурата. В позиция от ПП веднага заявиха, че нямат нищо против, а насърчават всякакви проверки на прокуратурата.

"Продължаваме промяната" винаги сме приветствали прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми.

И първата, както и втората комисия, бе създадена по предложение на ГЕРБ, като за разлика от тази в 47-то Народно събрание, в което се стигна до прекратяване на меморандума, в днес разпуснатото НС не се постигна нищо особено. Въпреки това в началото на януари парламентът прие доклад с нейните констатации, който ГЕРБ внесе в ДАНС.

Докладът на комисията на Трифонова всъщност потвърди, че меморандумът с американската и британската компании е необвързващ, както през цялото време твърдят от "Продължаваме промяната", както и че той е прекратен. От меморандума не произтичат никакви правни ангажименти за което и да било дружество от държавната енергетика, констатира още временната комисия. Енергийният министър Росен Христов обаче няколко пъти заява, че евентуално би могло да има изтичане на чувствителна информация.

Докато комисията заседаваше стана ясно обаче, че всъщност генезисът на меморандума е в президентството, откъдето е тръгнало съгласуването на потенциално общо начинание с двете компании. Споразумението обаче е принципно и конкретните инвестиционни намерения трябваше да са обект на бъдещи конкретни договори.

Казусът Gemcorp приключи като виц кой какво е целувал под чадъра

Казусът Gemcorp приключи като виц кой какво е целувал под чадъра

След четиричасови разправии между ГЕРБ и ПП депутатите приеха доклада