Депутатите се захванаха с доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков и проект на решение по доклада.

На 23 ноември 2022 г. депутатите създадоха временна комисия по темата Gemcorp, но това обаче стана след дълъг спор между народни представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Нито Gemcorp, нито IP3 имат претенции към държавата, включително и финансови

През изминалата година комисията проведе няколко заседания, в които трябваше да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума, като по време на заседанията се стигаше до спорове на висок тон между депутатите.

На изслушване бяха повикани няколко души - съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков, съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев, началникът на политическия кабинет на бившият министър-председателя Кирил Петков - Лена Бориславова, както и бившият енергиен министър Александър Николов.

Единственият, който се яви, за да бъде изслушан, беше бившият енергиен министър Александър Николов.

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце

Все още няма официално входирано заявление за отказ от претенции от третата компания - IP3