Компанията Gemcorp, с която кабинета "Петков" подписа меморандум за сътрудничество в сферата на енергетиката, който в последствие прекрати, е била предложена от третата компания по въпросния меморандум - финансовата корпорация IP3, а не е била избрана по предложение на някой от властимащите тогава.

Това се разбра от думите на бившия енергиен министър Александър Николов, който бе изслушан от временната комисия по въпроса с меморандума с Gemcorp.

"IP3, срещата в САЩ се провежда с тях. Това отговаря на въпроса. (...) Срещнахме се с IP3 и много други компании, "Уестингхаус" и т.н. Листът е много дълъг. След срещата са изразени потенциални инвестиционни намерения", каза бившият шеф на енергийното ведомство.

И нееднократно подчерта - самият той е бил и продължава да бъде "за" такова сътрудничество. В последствие обаче меморандумът бива прекратен от Министерски съвет, върху чието решение той като ресорен министър не би могъл да вземе превес.

Не са верни, твърди ексминистърът, и твърденията, че службите не са сезирани по казуса. "В ДАНС е предоставена пълната акционерна книга на компанията Gemcorp, след като компанията е идентифицирана от IP3. Освен с акционерната книга, компанията разполага и с текущи проекти на определена стойност, това също е проверено, въпреки че сме на стъпка, която са единствено намерения, изразени към Министерството на енергетиката".

Нямало е и какъвто и да е теч на информация, касаеща енергийни обекти от значение за националната сигурност, опроверга съмненията на някои от народните представители Николов.

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце

Все още няма официално входирано заявление за отказ от претенции от третата компания - IP3

Става въпрос за неангажиращ документ, от който няма никакви последствия за държавата, в това число и финансови, подчета на няколко пъти както Николов, така и Венко Сабрутев, един от представителите на "Продължаваме промяната" в комисията.

Това потвърди, пак за пореден път, и служебният министър на енергетиката Росен Христов. Към днешна дата както Gemcorp, така и IP3 са изпратили писма, че няма да имат претенции към държавата. Не са отговорили обаче на изпратеното още през лятото искане за прекратяване на меморандума по взаимно съгласие, като едностранното скъсване на документа по искане на България ще влезе в сила към края на декември.

Нямало и никакви официални документи и архиви за провежданите от Александър Николов срещи и пътувания в чужбина, както и търсена ли е алтернатива на Gemcorp, липсват и книжа, удостоверяващи работа и в конкретика по проекти, свързани с въпросното сътрудничество, посочи още министърът.

В рамките на заседанието на временната комисия трябваше да бъдат изслушани и бившият премиер Кирил Петков, бившият финансов министър Асен Василев, както и говорителят на тогавашния кабинет Лена Бориславова. Тримата обаче не се явиха. Причината, заяви Петков по-рано днес - не искали да участват в цирка на ГЕРБ и поредната "борисовка".

На Петков не му се влиза в цирка на ГЕРБ

На Петков не му се влиза в цирка на ГЕРБ

Евролидери му споделили, че нямат доверие в съдебната ни система

В крайна сметка на заседанието не бе изнесена каквато и да е нова информация по същество, която да е неизвестна за медиите и обществото. От ГЕРБ, "Възраждане" и БСП пък дори констатираха, че Александър Николов бил жертва на лоялността си към хората, които били реално отговорни, визирайки неявилите се Петков, Василев и Бориславова, като му благодариха, че все пак е имал достойнството да говори пред комисията.