Подписката на РЗС са референдум за Велико народно събрание отива на прокурор.

Това става ясно от писмо на шефа на ДАНС до парламентарния шеф Цачева, която заради съмнения за злоупотреба с лични данни и манипулиране на подписката я е пратила на агенцията за проверка.

РЗС обвиниха ДАНС в терор над гражданите.
                                 Още...

В ДАНС са установили, че големи части от бланките в подписката (съдържаща 597 152 подписа в 120 тома) са попълнени с еднакви почерци, което е дало основание да се предположи, че вероятно личните данни не са вписани собственоръчно.

Общият преглед на подписката е установил също така наличие на голям брой сходни подписи в онези части от документите, в които личните данни са попълнени с еднакъв почерк.

В тази връзка на случаен принцип са били съпоставени данните и подписите на български граждани от произволно взети томове с наличната информация в Интегрирана Информационна Система на МВР „Български документи за самоличност"' (БДС).

От проверени на случаен принцип 1850 лица се е установило, че три лица са починали преди датата на обявяване на подписката.

Това е дало основание на агентите от ДАНС да посетят 757 адреса в София, Бургас, Враца, Видин, Габрово и Ямбол.

Над 400 от посетените категорично са отрекли участие в подписката, както и това, че са полагали личните си данни и подпис. 290 от тях са удостоверили това в нарочен документ.

12 души са потвърдили участието си в подписката, припознавайки личния си подпис.

На 98 адреса се е установило, че лицата не пребивават там повече от пет години.

Едно лице по време на подписката и понастоящем излежава ефективна присъда, а 93 от лицата, положили подписи, пребивават постоянно зад граница и не са посещавали страната по време на провеждане на инициативата.

Сред "подписалите" се оказа даже депутат от ГЕРБ.

Тези резултати от проверката са дали основание на ДАНС да сезира прокуратурата за извършени престъпления.