ДАНС ще проверява за пране на пари видни политически личности.

Това е предвидено в нов закон за мерките срещу изпирането на пари, предложен от Министерски съвет. За видни политически личности се считат, според разпоредбите, държавните глави, ръководителите на правителства, министри, заместник-министри, депутатите, конституционните съдии, членовете на ВАС и другите органи на съдебната власт, посланици, висшите военни, кметове, заместник-кметове.

Ще се проверяват техните съпрузи или лица, с които живеят на семейни начала.

С предложенията се забранява откриването или поддържането на анонимна сметка или на сметка на фиктивно име, както и откриването или поддържането на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име. Предвидени са особени правила при прилагане на мерките за комплексна проверка по отношение на бенефициентите по застрахователни договори, на доверителна собственост, включително тръстове, попечителски фондове и други подобни правни образувания. Пенсионно-осигурителните и застрахователни дружества се опасяват, че с предвидените мерки в закона ще се стигне до увеличаване на разходите.

Отново се увеличава бремето върху българските граждани, възропта Красимир Янков от БСП по време на обсъждането на законопроекта във вътрешната парламентарна комисия. Сметката щяла да се плати именно от потребителите. Червените се съмняват в капацитета на ДАНС да изпълни закона.

От къде идват мръсните пари, попита лидерът на Атака Волен Сидеров. Той поиска данни колко са изпрани.

Между 1,5-3 милиарда лева са т.нар."мръсни траснфери" на година у нас, според отговора на Финансовото разузнаване в родното ФБР. От Русия, Кипър и евро държави транзитно през страната ни минавали мръсните пари.

Предлага се разширяване на кръга от лица, които попадат в дефиницията за видна политическа личност и спрямо които задължително се прилагат мерките за разширена комплексна проверка. Ще се проверяват и "членовете на управителните органи на политически партии".

Освен произхода на средствата, използвани в деловите отношения с видни политически личности и свързаните с тях лица или при случайни сделки и операции, извършени от тях, е въведено задължение за установяване и на източника на богатство на тези лица.