На практика след приемането на България в Европейския съюз не са се случили никакви по-значими реформи, които да дадат отражение върху икономическото развитие на страната. Това е мнението на бившия министър Николай Василев, който похвали управляващите за усвояването на европейски средства, но подчерта, че не само това е важно. "Какво ще правим като парите спрат", попита той.

България е едно стабилно място, това обаче не означава, че не трябва да се правят реформи... По-скоро държавата кара по инерция и не прави нищо, заяви още бившият министър.

Николай Васиев изрази притеснението си за това, че в последните години при добра събираемост, се разчита изключително много на дефицитите, а в момента основание за отчитане на дефицити няма.
Според Василев финансовият министър Горанов трябва да обърне внимание не само на приходната част от бюджета, а и на разходната, а също и на исканията на бизнеса.

Правителствата трябва повече да се вслушват в бизнес лидерите, посочи Николай Василев.

От своя страна в студиото на БиТиВи предприемачът Красимир Дачев посочи, че в България има твърде голяма за съжаление съпротива за каквито и да е било реформи – и в университетите, и в здравеопазването, и в затворите дори.

Според него обществените пари се изразходват изключително неефективно, а над 30% от бюджета се хвърлят на улицата.

Като пример Дачев даде затворниците, които "ние, данъкоплатците", издържаме със свои средства, вместо в затворите в България да се полага обществено полезен труд. „Орди цигани, свикнали цял живот и казват: Не ни дават работа. Второ поколение безработни расте. В България всички действия, които прави държавата, отчуждават хората от труда, а той е единственото нещо, което може да ни спаси”, допълни предприемачът.

В бюджета десетки милиони, милиарди отиват не по предназначение, отбеляза Дачев.

Страшно е, когато парите отиват в нереформираните сектори. Това са черни дупки, където изтичат нашите пари, изтъкна още предприемачът.

И Дачев, и Василев бяха обаче категорични, че няма обективни предпоставки за предсрочни избори. Бизнесът няма нужда от избори, а от предсказуемост, устойчивост, прозрачност, убеден е предприемачът. Според Николай Василев няколко изказвания не могат да разклатят правителството.