Държавата по никакъв начин няма да взема отношения и няма да се меси в стоящия сега проблем пред Светия синод на Българската Православна църква.

Това заяви директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов. Той съобщи, че лично премиерът Борисов го е извикал на правителственото заседание и категорично е забранил всякаква намеса от страна на държавата за решаването на проблема.

Смятам, че Светият синод на Българската Православна църква ще намери сили и ще реши проблема по най-добрият начин за самата църква и за народа", добави Велинов.

По-късно премиерът заяви, че е предупредил шефа на агенцията по вероизповеданията, че една дума свързана с избора на патриарх на България ще му коства позицията.

Борисов изтъкна, че години наред комунистите са се месили в църквата и са я довели до това, че две трети от владиците да са агенти на ДС.

Нашето правителство не прави така. Ние строим църкви, манастири, ремонтираме ги за милиони", подчерта той.

Борисов е категоричен, че изборът на патриарх си е работа на църквата.

Ние нито имаме кандидат, нито подкрепяме, нито искаме по какъвто и да е начин да бъдем въвлечени в този избор, добави той.

Премиерът отправи молба към владиците да имат предвид, че народът ги гледа и да си направят избора, така че утре същият този народ да им целува ръка, да целува кръста, който носят и да имат доверие в тях.

Припомняме, вчера от БСП се усъмниха, че управляващите от ГЕРБ ще натиснат за назначаването на близък до тях за патриарх.