2,5 млн. лв. ще отдели Националната служба за охрана (НСО) за два нови бронирани автомобила. Това е обществената поръчка, която е обявила НСО за два автомобила с цена от 1,25 млн. лв. на автомобил.

Според изискванията - те трябва да са бензинови, над 482 к.с., дължината да е над 5,2 м, с автоматична, шестстепенна скоростна кутия. Кола, която за под 8 секунди успява да се изстреля до 100 км/ч, с разход на гориво под 18 на сто, което означава да е икономична като за такава кола.

Анализ на десетте най-скъпи и най-здрави бронирани автомобила в света, изготвен от сайта security.bg, показва, че една германска марка отговаря на поставените изисквания, се отбелязва в репортаж на БиТиВи. Автомобилът струва 685 000 долара, а цената и параметрите го правят най-вероятният печеливш в поръчката на НСО.

Блиндираната кола A8 Security е обвита в стомана, титан и кевлар, което я прави непобедима срещу мощните огнестрелни оръжия. Тя може също да осигурява защита срещу пожар и химически нападения. Двигателят е W12 (12 цилиндъра, бензин), 450 к.с. Може да ускорява от нула до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди.

Тази кола започва от 1 165 000 лева и се вписва в изискванията на НСО.

Същевременно от службата са потвърдили, че заради изтичане на експлоатационния ресурс на купени по-рано два автомобила било необходимо те да бъдат подменени.

"Колкото е по-слаб един режим и има проблеми с местното население, толкова са по-сигурни, скъпи и бронирани автомобилите", коментира експертът по сигурността Николай Радулов.

Според бившия служител на НСО Николай Марков избори в България се правят с луксозни стоки, които се показват пред очите на бедните хора.