България ще предостави на Северна Македония безвъзмездна помощ по линия на официалната си помощ за развитие (ОПР) и хуманитарна помощ, отпускана чрез бюджета на МВнР. Помощта е насочена на лечението на болни от диабет в западната ни съседка, съобщиха от МВнР.

В Скопие посланикът ни Ангел Ангелов подписа последното от 7-те споразумения за безвъзмездно финансиране на проекти по линия на българската ОПР в Република Северна Македония според решението на Министерския съвет от началото на декември.

Споразумението е по проекта "dDnevnik - Софтуерно приложение за подпомагане проследяването на ежедневното здравословно състояние на болни от диабет тип - 2.".

Даваме над 500 000 лв. помощ на Северна Македония

Даваме над 500 000 лв. помощ на Северна Македония

За безвъзмездно финансиране на 7 проекта

Проектът ще се изпълнява от фондация "Метаморфозис", а общата му стойност е 68 454 лв. Целта е да бъде създадено софтуерно приложение, чрез което пациентите, болни от Диабет тип 2, да имат ежедневен контакт с лекуващите ги лекари. Предвижда се създаване на достъпна база данни с информация за тенденцията при развитие на болестта.

България е финансира безвъзмездно 7 проекта в Република Северна Македония на стойност 579 789 лева. Другите шест споразумения по проекти бяха подписани по-рано тази седмица и са в областта на здравеопазването, развитието на младежта, медиите и гражданското общество в Република Северна Македония.

65 675 граждани на РС. Македония са с български паспорти

65 675 граждани на РС. Македония са с български паспорти

До 22 октомври има 77 829 молби за българско гражданство от македонци

Решението на Министерския съвет предвижда да бъдат отпуснати общо 2 560 812 лева безвъзмездна помощ. Те са за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

От МВнР уточняват, че проектите се избират заедно със страните бенефициенти. Те изпълняват целта на българската външна политика за укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори.

Предлагат извънредно положение в С.Македония до 30 юни

Предлагат извънредно положение в С.Македония до 30 юни

30-дневно извънредно положение беше обявено на 20 ноември