Страната ни ще направи доброволни вноски за осигуряване на прехраната на бежанците в съседните на Сирия държави и достъпа до образование на сирийските деца. Парите ще бъдат предоставени към Световната продоволствена програма (СПП) и Фонда на ООН за децата (УНИЦЕФ). Решението е взето по време на днешното правителствено заседание, съобщават от „Дондуков 1”.

Поемаме ангажимент да предоставим общо 150 000 евро. От тях 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма, а 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за справедливия достъп до качествено образование на вътрешно разселените и/или деца извън училище.

От правителствената служба поясняват, че до момента страната ни е участвала с финансов принос във всички донорски конференции за Сирия, които се провеждат ежегодно.

Премиерът Бойко Борисов щял да обяви вноските в качеството си на ръководител на българската делегация на Международната конференция на високо равнище в Лондон утре.

Като основна цел Лондонската конференция си поставя значителното увеличаване на финансирането, което е необходимо за справяне с тежката хуманитарна ситуация в Сирия и съседните страни. Друга основна цел е създаването на възможностите за трудова заетост и образование на бежанците, както и защита на цивилното население и осигуряване на достъп на хуманитарните организации до нуждаещите се от помощ.