Българските евродепутати Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с македонския филм „Трето полувреме", сниман в Скопие.

В писмото си те посочват, че в последно време са получили множество сигнали от граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Македония страни, и в частност спрямо България.

Припомняме, още в началото на месеца от Българския културен клуб - Скопие коментираха лентата и предупредиха, че тя има пропаганден ефект и страната ни се представя в изключително негативна светлина.

Филмът разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. Негов треньор е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление.

Във филма българското управление е представено едностранно като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония. Борбата на футболния отбор Македония (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов, посочи Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб - Скопие.

Той обясни, че филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля „от болната глава на здравата" - като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.

Мнението му се потвърждава и в писмото на тримата ни евродепутати, които твърдят, че според информацията, с която разполагат сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации, изтъкват те.

Македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Евродепутатите ни са категорични, че тази политика на република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент. Те цитират параграфи от тях, в които е записано, че органите на Република Македония трябва да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците, както и както и да се въздържат от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности.

Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България, пишат евродепутатите ни.

В писмото си до еврокомисар Шуле напомнят, че България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа е признала официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Писмото завършва с настояване той да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България във филма по време на официалните му контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Македония към ЕС.