България ще подкрепи решението за предоставяне на мандат на Европейската комисия (ЕК) за започване на преговори с Обединеното кралство от името на ЕС. Правителството одобри позициите на страната за предстоящи заседания на Съвета на ЕС, съобщават от "Дондуков 1".

В Брюксел на 22 май ще се проведе специално издание на Съвет "Общи въпроси". Форматът на съвета е в състав от министри на 27-те държави членки. Той ще разглежда въпросите, които са свързани с оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза. Съветът ще предостави на Еврокомисията мандат за започване на преговори с Острова от името на Съюза.

От Министерския съвет поясняват, че основният елемент от мандата са приложените към него преговорни директиви с подробно описание на подхода, който Европейската комисия ще следва. Това последната формална стъпка преди ефективното начало на преговорите по споразумението за развода, които се очаква да започнат веднага след предсрочните парламентарни избори в страната на 8 юни.

Нашата страна счита, че предложеният подход съответства на интересите и приоритетите на България, дефинирани в резултат на предварителните секторни оценки за въздействието, което би имало за нашата страна оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Основен приоритет на България е защитата на придобитите права на всички категории граждани и семействата им в обема, гарантиран от европейското законодателство. Ние ще настояваме за недискриминационни и ефективно приложими механизми за защита на тези права. Тук се включват и правовото на постоянно пребиваване, на здравно и пенсионно осигуряване, правата на дългосрочно и постоянно пребиваващите в Обединеното кралство, както и на студентите да продължат образованието си без промяна на условията.

Подходът на ЕК по отношение на бюджетните въпроси също ще бъде подкрепен от страната ни. Според правителството придържането към него съответства на националния интерес. Това би способствало за минимизирането на негативните ефекти върху бюджета на ЕС и не би довело до промени във вноските на държавите-членки в съюзния бюджет.

На 22 и 23 май в Брюксел ще се проведе и редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС. Министрите ще приемат заключения относно ролята на работата с младежта за подпомагане на развитието на основни житейски умения у младите хора, които улесняват успешния им преход към зрелостта, активното гражданство и професионалния живот. Ще бъдат приети и заключения относно стратегическите перспективи за европейското сътрудничество по въпросите на младежта след 2018 г.

Съветът ще представи и доклад за напредъка относно предложение за решение на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на по-добри условия в областта на уменията и квалификациите ("Европас") и ще приеме предложение за препоръка относно Европейската квалификационна рамка за обучение през целия живот.

Очаква се министрите на спорта да приемат заключения относно спорта като платформа за социално приобщаване чрез доброволческа дейност и резолюция за работния план на Европейския съюз за спорта (1 юли 2017 г. - 31 декември 2020 г.).

Кабинетът е одобрил и позицията ни за заседанието по икономически и финансови въпроси. Първите финансисти ще проведат ориентационен дебат по темите за обща основа за облагане с корпоративен данък и пречките пред движението на капитали в Европейския съюз.

По време на заседанието си правителството е одобрило и позициите за ефективното прилагане на принципите на отговорност и солидарност и до борбата с тежката и организираната престъпност, както и за неформалното заседание на министрите по енергетика на Европейския съюз, което ще се проведе на 18 май в Малта.