Българският президент Георги Първанов, който пристигна днес на еднодневно работно посещение в Белград, се срещна със сръбския премиер Воислав Кощуница, информира БНР.
В изявление за журналисти след разговорите президентът Първанов заяви, че неговата визита в Белград е знак, че страната ни и за в бъдеще има намерение да развива добросъседските отношения в техния европейски контекст. България има готовността и волята да подкрепи европейската ориентация на Сърбия, което означава, че ние ще бъдем застъпник на възобновяването на преговорите с ЕС по споразумението за стабилизиране и асоцииране, допълни Първанов.

Той уточни, че това предполага изпълнението на съответните изисквания на ЕС. Българският президент оцени високо динамиката на двустранните отношения, като посочи, че ключовата дума на тези отношения е взаимно отваряне. Затова България прави всичко възможно за въвеждане на съответните облекчения за взаимните пътувания, преди всичко безплатните визи, които са въведени за сръбските граждани.

България е готова да работи активно по решаването на въпроса с малкия граничен трафик за хората в 30 километровата зона от двете страни на границата, каза още Първанов. Той допълни, че страната ни има готовност в близките дни и седмици да реши въпроса с новите гранично-пропускателни пунктове.

На срещата с Кощуница са били обсъдени също двустранните икономически взаимоотношения, интереса на българския бизнес към инвестиции в Сърбия и възможностите за сътрудничество в енергийната сфера.

Що се отнася до Косово, България има една позиция, която е израз на нашето добросъседство и на нашата осъзната отговорност за региона, изтъкна българският президент. Тази позиция отговаря на европейската визия за развитието на процеса, допълни той. За нас е важно разговорите да се водят динамично, без протакане и, разбира се, без да се поставят изкуствени срокове.

Важно е Белград и Прищина да участват конструктивно, съзидателно в тези разговори и смятаме, че планът Ахтисаари може да бъде една необходима добра основа за воденето на разговорите, за консултациите и особено важно е в хода на тези разговори въпросите, включително правата на отделните религиозни и етнически общности, да бъдат решени стабилно и трайно, посочи още Първанов.

България, както и досега, е готова да съдейства при търсенето на решение в рамките на процеса Ахтисаари, решения, които наистина не само да създават стабилност на запад от нашата граница, но и на целия регион на Балканите, допълни българският държавен глава.

От своя страна премиерът на Сърбия Воислав Кощуница заяви, че е разговарял с българския президент за целия комплекс на изключително добрите двустранни отношения, както и на политическите отношения, на които той даде най-висока оценка.

Засегнати са били и въпроси от икономическо естество, като възможностите за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество.

Кощуница е изразил интереса на страната си от реализацията на различните инфраструктурни проекти - автомагистралата София-Ниш, свързването на газопреносните мрежи на двете страни, откриването на нови гранично контролно пропускателни пунктове.

Информирах президента Първанов за важните промени в Сърбия, за приетата конституция и за изборите, които се произведоха в Сърбия. Говорихме и за европейската интеграция за споразумението за стабилизиране и асоцииране и подкрепата, която оказва България, когато става въпрос за твърдата европейска ориентация на Сърбия, допълни Кощуница.