От Министерство на правосъдието са се оплакали, че заради сключени от екипа на Миглена Тачева договори, ведомството е пред фалит.

Ако трябва да бъдат изпълнени финансовите задължения, поети по различни договори за строителство, то министерството трябва да се затвори, каза Маргарита Попова, цитирана от БНР.

Проектите за съдебна палата и сградата за софийската районна прокуратурата са двата обекта, посочени от Попова, за които е трябвало да се платят съответно 118 млн. и 184 млн. лв.

За справка от ведомството са обявили, че бюджетът им за тази година е 140 млн. лв.

Освен че ще бъдат прекратени двата договора, те отиват и в прокуратурата. Ще има проверка и в съда с опит да бъдат развалени, въпреки че министерството е изчислило, че държавната такса за такива дела би възлизала на милиони.

Общо 37 са неизгодните договори сключени от министерския екип на Миглена Тачева само за последните месеци на техния мандат. Те са на стойност 350 млн. лв. Вече авансово са платени 16 млн. лв. като не е свършено почти нищо.Под договорите стои подписа на Миглена Тачева.

Заради допуснати дисциплинарни нарушени са уволнени трима служители от отдел „Обществени поръчки".

Като друго нарушение се посочва, че само една фирма е осигурявала храната на всички затвори. От правосъдното министерство са дали пример, че при цена за един литър олио по магазините от 2.2-2.49, то е било доставяно в затворите на цена 3.30 лв.

Собственикът на фирмата, който се оказал пред министерство на правосъдието, обявил, че го е доставял за 2.08 лв, а друга фирма го е предоставяла за 3.20. За нея от ведомството на са съобщили.

Бившият министър на правосъдието Миглена Тачева по-късно също поиска прокурорска проверка, но за да докаже, че е невинна.