Референдумът е толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа. Това заяви от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев в 20-минутно обръщение към народните представители.

Дошъл на крака в НС, той представя исканията си за референдум в деня, в който депутатите на извънредно заседание разглеждат именно предложението му за провеждането на допитването.

Плевнелиев потвърди желанието си допитването до народа да се проведе заедно с местния вот на 25 октомври.

Българските граждани поставиха на народните представители една трудна задача - да потърсят общото, като запазят различията си. Песимизмът да отстъпи място на смислени действия, убеден е Плевнелиев.

Предлаганите въпроси:
1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?;
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?;
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Той не пропусна да поздрави народните представители за по-високото ниво на стабилност в държавата и постигнатото по-широко съгласие за промените в Конституцията. Ако и реформите в образование и здравеопазване, както и други сектори бъдат постигнати, ще бъде ясен знак към Европа, смята още той.

Първите стъпки и смислени действия са налице. Пожелавам успех занапред, каза още в обръщението си президентът.

Според него първопричината за големите проблеми в България са проблемите в съдебната система. И корупцията, и ниската избирателна ефективност, и отливът от инвестиции и много други са резултат от нея. Затова подкрепя реформата в съдебната система. Постигането може да стане само с подкрепата на народа.

Дебатите за референдума днес са от ключово значение, заяви Плевнелиев.

Можем да подобрим многократно работата на публичната власт, като й осигурим по-голяма обществена легитимност. Дължим доверие на народа, защото той не веднъж показа своята привързаност към демокрация, смята още президентът.

"Нямаме нито причина, нито право да откажем на суверена да избере възможността как да излъчи своите представители", заяви от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев.

"Пряката демокрация може да допринесе за повече стабилност в политическата система. Всички сме свидетели, че в последните години изборите се превръщат на безкрайни обвинения в манипулация - за купен, корпоративен вот. Все по-малко наши сънародници се възползват от правото си на глас. Ако не преобърнем този процес, апатията ще бъде засегната основата на демокрацията", каза в речта си държавния глава.

Според него вотът на гражданите ще ни покаже кои са основните принципи, при спазването на които, ще бъдат защитени ценностите на обществото ни.

Той обясни своите мотиви по първия въпрос: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

"Безспорно изглежда, че българските граждани предпочитат наред с партийните листи да имат възможност, да могат да гласуват. Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния вот", смята Плевнелиев. Заставам по принцип за многопартийна система, която не бива да бъде отричана, заяви Плевнелиев.

"Със смесена избирателна система ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности. Внимателно изслушах всички критики, декларирах своята готовност да конкретизираме. Няма общо мнение каква част да се избират мажоритарно, не е и редно президентът да постави цифрово ограничение на мажоритарността", каза държавният глава.

"Нека проверим волята за мажоритарен избор на суверена по принцип. Призовавам всеки, който твърди, че е привърженик, да подкрепи идеята за референдум по тази тема", заяви президентът.

Всеки, който е привърженик на мажоритарния елемент в гласуването, да не търси цифри, а да подкрепи референдума, призова още президентът от парламентарната трибуна.

Той се надява да бъде преодолян още един проблем - този на социалното изключване. Все повече се увеличава броят на негласувалите. Все по-голямо място намират отчуждението и апатията, смята Плевнелиев.

По думите му, задължителното гласуване е познато в демократичния свят и е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата. Колкото повече хора гласуват, толкова по-добре, продължи убеждаването си президентът.

Той призова суверенът да чуе и да направи своя информиран и съзнателен избор. Каквото и да е решението на народа, то е по-силно от нас. Народът изисква от нас да изпълним волята на този, на когото служим, каза още държавният глава.

Росен Плевнелиев поясни, че от трибуната няма да посочва аргументи „за" или „против", а само ще призове народните представители чрез гласуването днес, да осигурят най-честния арбитър, а именно българският народ.

Това включва и българите зад граница, обясни Плевнелиев. Според него отдавна е трябвало да се преосмисли разбирането си за емигранта. В съвременния свят всеки може да учи или работи, където иска по света и да внася най-ценната валута - придобития си опит.

Наша е отговорността да позволим на всеки българин да покаже отношение към родината. Те ни виждат от всяка точка на света - чрез глобалната мрежа и технологии, продължи да убеждава народните представители президентът. Той изтъкна, че ползите от дистанционното гласуване по електронен път са много. Плевнелиев е категоричен, че електронното гласуване е бъдещето. Той изрази убедеността, че българските гласоподаватели ще могат да гласуват електронно и призова депутатите това да стане навреме.

Президентът не е съгласен милион и половина българи да бъдат изключени, само защото са в чужбина. Те имат отношение и искат да го покажат от всяка точка на света. Искат да бъдат активни участници по съществени въпроси по света. Голямо е общественото очакване, за да направим повече, зове още Плевнелиев.

Той предупреди, че сме свидетели на опасен процес на делегитимация на институции, загуба на доверие. Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите от референдума, категоричен е президентът.

Провеждането на избори и референдум 2 в 1 ще даде възможност да бъдат чути хората с възможно най-малко допълнително натоварване на бюджета, коментира държавният глава.

Уверен съм, че с дебатите и гласуването днес ще покажете на обществото, че 43-то Народно събрание е оставило в миналото острото противопоставяне. Нека днес покажем, че вярваме в суверена, за да можем утре да направим това доверие взаимно", завърши Плевнелиев.