От "Демократична България" настояват кметът Фандъкова да поеме политическата отговорност и като заместник-председател на политическа партия ГЕРБ да убеди своя председател (премиера Бойко Борисов - б.р.), че канализацията е ключова за столицата на една европейска държава.

Парите за нея трябва да бъдат включени от правителството в стълб "Зелена България" на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. План, който, според Европейската комисия, следва да бъде пълен именно с подобна екологична инфраструктура. Това се казва в декларация от ДБ.

Общинските съветници, избрани от "Демократична България", поискаха с декларация столичният кмет Йорданка Фандъкова да потърси персонална отговорност за от Ирина Савина, дългогодишен заместник-кмет в направление "Инвестиции и строителство". Поводът - Савина от години обещава, че до 2020 г. София ще се прости със септичните ями.

Според демократите, обещанията не просто не са спазени, а на 14 декември 2020 г. от доклад, внесен от г-жа Савина в комисии към общинския съвет, става ясно, че Столична община кандидатства в последния месец на последната година за едва ¼ от възможните 400 млн. лева. Цялата сума столицата би могла да получи от Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020.

"В 21 век, след повече от 15 години управление на ГЕРБ в Столична община, близо 30% от гражданите на европейската столица София, нямат работеща и законна канализация. Канализация липсва в почти всички столични квартали извън околовръстния път, с изключение на Банкя. Все още не са влезли в 21 в. части на столицата като Овча Купел, Манастирски ливади - изток, Кръстова вада, Модерно предградие, Горубляне, Враждебна, Христо Ботев, Факултета, Бенковски, Малашевци", се казва в декларацията.

Авторите на документа сравняват останалите градове - Бургас е сключил договор за 459 милиона. Варна - 138 милиона, Пловдив - 137 милиона, Сливен - 131 милиона, Русе - 131 милиона, Стара Загора - 121 милиона, Перник - 100 милиона по програмата.

"В крайна сметка жителите на София имат точно толкова права, колкото и земеделците в Тракийската низина, за които Националният план предвижда напоителна система за 800 милиона лева", се казва в документа. За канализацията на София ще са необходими значително по-малко. Ще е необходимо, разбира се, и още нещо, крайно дефицитно в управлението на столицата - политическа воля.