"Демократична България" обяви платформа за законодателни промени и промени в Конституцията, откри дебат по темата и призова останалите политически сили да изкажат позициите си. Сред предложенията на ДБ са промени в Закона за съдебната власт, касаещи прокуратурата, въвеждане на дистанционно гласуване, включително и по пощата, за да може българите в чужбина да се включат пълноценно в процесите в родината си, лустрация.

Съпредседателите на "Демократична Бългаиря" Христо Иванов и Атанас Атанасов в онлайн брифинг заявиха, че са нужни предсрочни парламентарни избори и рестарт на политическия процес у нас. Според Иванов настоящото Народно събрание няма нито енергията, нито капацитета да проведе нужните реформи, включително от ДБ предлагат своя експертиза, за да може гласуването у нас да влезе в 21 век. Като цяло Христо Иванов определи мерките, които от ДБ предлагат, като рестарт на българския правов ред и рестарт на българския демократичен процес.

Нужна е реформа на ВСС, който трябва да бъде окончателно разделен. Трябва да се запази една минимална обществена квота, а отделно изборът на главния прокурор трябва да се повери на Народното събрание. Иванов настоя и за отчетност на главния прокурор.

С ултиматум за оставката на вътрешния министър на МВР приключи онлайн изявлението на "Демократична България". Генерал Атанас Атанасов поиска или Млaден Маринов да си подаде оставката до 18 ч. днес или премиерът Борисов да му поиска. В противен случай те и симпатизантите им ще бъдат на протест пред Министерството на вътрешните работи. Причините за искането са три - полицейското насилие по време на протеста от 10 юли, ситуацията край Росенец, разследването "Осемте джуджета".

Ние настояваме за възстановяване на парламентарната република. Българският парламент е тежко обезличен, предупреди той и запита защо досега председателят на НС Цвета Караянчева не си е подала оставката заради обидите от страна на премиера Бойко Борисов. "Това е срамно! Ние ще работим за възстановяване на парламентарната република. Ние искаме оставката на целия парламент и предсрочни избори", настоя още в изявлението си генерал Атанасов.