Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че парламентарната група е предложила на коалиционните си партньори двете кандидатури за управител на БНБ - на Андрей Гюров от ПП и на Любомир Каримански от ИТН - да бъдат оттеглени и управляващата коалиция да се обедини около ново име и да го предложи на масата. Това каза той в кулоарите на парламента. Той самият смята, че "трябва да се намери рационално решение, защото не може цялата държава да се дестабилизира заради един човек, който и да е той...".

"Когато е трябвало и пред който е трябвало - съм предложил", отговори на въпрос с искане за допълнителна конкретика от журналисти. Той призна, че има напрежение в коалицията по темата и призова да се намери конструктивно решение.

За заплахите към Каримански той отказа да отговаря, но коментира: "Ситуацията не е нормална, призовавам полицията и всички органи да проверят за какво става дума". Темата за него започва да прелива в други теми и да блокира работата.

Трябва да спрем това, предвид че България е в тежко положение, никой не може да си позволи заради един човек и един пост, подчерта той. На въпроса дали протестите на АПИ и изборът на управител на БНБ имат връзка, той каза лаконично: "Мисля, че е очевидно."

Петков съзря външна провокация в заплахата срещу Каримански

Петков съзря външна провокация в заплахата срещу Каримански

Абсурдно било да се подозира другият кандидат за БНБ и председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров