Народният представител от "Има такъв народ" и един от двамата кандидати за гуверньор на БНБ Любомир Каримански е получил СМС от непознат номер със заплашително съдържание "да не се занимава".

Съобщението е било получено в четвъртък непосредствено след като представителите на останалите партии в коалицията - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" за втори ден поред бойкотираха заседанието на бюджетната комисия, където трябваше да бъдат разгледани договорите за пътни ремонти. 

От сим-картата на румънец пратено предупреждението към Каримански

От сим-картата на румънец пратено предупреждението към Каримански

Картата била активна за седмица

"Ще ви прочета едно към едно съобщението и ще оставя на вас да направите извода поради каква причина може да е то. Съобщението гласи: "Откажи се, или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни!!!", цитира съдържанието на СМС-а Каримански.

Веднага народният представител е подал сигнал в МВР за заплахата и е категоричен - заплахата няма да го разколебае в борбата за началник на БНБ. "Очаквам съответните действия от полицията. И искам да кажа, че такъв тип действия са абсолютно неприемливи. Мисля, че не изглеждам като човек, който лесно може да бъде сплашен. Продължавам да вярвам в това, което правя, продължавам да вярвам в принципите си и продължавам да прилагам един-единствен стандарт, а не да използвам двоен аршин."

И макар в четвъртък да заяви, че не смята, че бойкотът на бюджетна комисия има общо с избора му за БНБ, сега народният представител не бе толкова категоричен. "Смятам, че сте достатъчно интелигентни, за да си направите изводите."

"Г-н Каримански не е нито подземен бизнесмен, нито се занимава с някакви далавери. А това, което се случи вчера с този СМС, са мутренски неща. По същия начин действаха мутрите през 90-те", окачестви случилото се председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

А кой е заинтересован да заплашва Каримански? От ИТН не влязоха в детайли, не назоваха и политически формации, но посочиха - кръгове, които не желаели да стане гуверньор на централната банка. "Знаете кой стои от другата страна на кантората на БНБ. Спекулирам леко с реторични въпроси", алегоричен бе Йорданов.

"Дали някоя мутра има интерес, или тези, които имат интерес, ползват мутри? И в двата случая това е отвратително", добави той.

Нито Каримански се отказва от БНБ, нито Гюров

Нито Каримански се отказва от БНБ, нито Гюров

Той направи в кулоарите на парламента пред журналисти