"Демократична България" внесе в парламента законопроект, който ще задължи Фейсбук и останалите социални мрежи да идентифицират тролове и да изтриват неистинските профили в предизборна обстановка.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов заяви, че ако Фейсбук не изтрие акаунта след приемането на разпоредбата, платформата ще подлежи на сериозна глоба - процент от годишния глобален оборот.

Законът е въз основа на вече действащия Акт за цифрови услуги на Европейския съюз, който изисква повече прозрачност и информация от Фейсбук и Туитър.

Божанов уточни, че законопроектът не упълномощава цензурата на статуси и коментари в социалната мрежа и не дава право на държавата и платформите да определят кое съдържание е истина и кое - не. Предложението включва редица технически мерки за идентифициране на тролове, които разпространяват дезинформация и блокират истински профили.

Пиарите призовават партиите да не използват интернет тролове за агитация

Пиарите призовават партиите да не използват интернет тролове за агитация

Те се противопоставят на създаването и разпространението на фалшиви новини

Той подчерта, че дефиницията за трол не включва хора, споделящи непопулярни мнения или влизащи в конфликти с други потребители.

"Троловете са неистински профили, регистрирани от други хора. Най-често няколко тролски профила се управляват от един човек или дори от една фирма в по-мащабни операции. Фалшивите профили се развиват във времето, публикува се съдържание от тяхно име. Такива координирани усилия най-често са свързани с някоя държава", обясни Божанов и даде пример с Русия, която по негови думи е доста активна в подобни кампании.

Той изброи и редица индикатори, които подсказват дали определен профил е тролски, или не - фалшиви профилни снимки, използване на VPN-и за заобикаляне на ограничения, разминаване между имената на профилите и имената в браузърите, автоматизирано споделяне на съдържание, масово присъединяване към групи веднага след регистрация на профила, масово добавяне на приятели, които не са свързани помежду си.

Според Божанов Фейсбук няма интерес такъв законопроект да се приеме в България, защото би послужил за пример на други страни членки и на Европейската комисия.