От "Демократична България" искат третия мандат, но първо искат да видят какво ще стане с първите два мандата за съставяне на правителство. Това заяви в отговор на въпрос на News.bg депутатът от формацията Мартин Димитров. Той взе участие на кръг маса на тема "Разгръщане на потенциала за зелена икономическа трансформация във въглищните региони на България".

Нормално е да искаме третия мандат, защото ДБ може да бъде център на взимане на решения в трудна обстановка, обоснова се той. Да не излезе, че всички чакат третия мандат и не поемат отговорност за първия и втория, всеки трябва да си понесе отговорността преди това, подчерта Димитров.

Янев с план, ако получи третия мандат

Янев с план, ако получи третия мандат

Той не изключва революция

По думите му шансовете за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание остават реалистични с втория мандат, който по Конституция ще отиде в Продължаваме промяната. Редовното правителство е по-силно от служебното, изтъкна Димитров и добави, че служебният кабинет си избира теми, по които да бъде решително, а по други да наруши закона, като не внася бюджет.

Според него е добре да има редовен кабинет и хората питат дали ще загубим средства от ЕК, готови ли сме за тях и дали имаме закъснения. Ако вторият мандат стигне до ПП, при положение, че не сме минали процедурата с първия мандат, ще си поставим приоритетите пред ПП и много сериозно гледаме възможността за правителство с техния мандат. Кого друг ще поканят си е тяхно решение, обясни Мартин Димитров.

Желязков не изключва предколедно чудо за кабинет с втория мандат с подкрепа на ГЕРБ

Желязков не изключва предколедно чудо за кабинет с втория мандат с подкрепа на ГЕРБ

Политическата логика диктувала да не се казва "никога"

Запитан какви са рисковете пред страната ни да загубим евросредства от Европейската комисия, Димитров обясни първи, че трябва да има за всеки въглищен регион териториален план - какво се прави по години, по месеци, да се виждат развитието, инвестициите, напредъкът. Целият проблем е, че трябва служебен кабинет да бъде основното действащо лице по всички теми и въпроси. Служебен кабинет, който има краткосрочни визии по много теми и, ако смята да остави решенията на въпросите за Плана за възстановяване и устойчивост и въглищните региони, както и да чака да дойде редовно правителство, тогава могат да се появят рискове от загуба на средства, категоричен бе Димитров.

ДПС готови да влязат в антикризисно управление

ДПС готови да влязат в антикризисно управление

Петър Чобанов: Обсъждаме наше предложение за намаляване на цените на горивата

Той посочи, че ако няма резултат и план за действие, част от парите или всички пари няма да ги получим. Ако служебното правителство възприеме подхода да чака редовно правителство да реши проблемите - това е основният риск. Ако се забави създаването на редовно правителство или всичко е в ръцете на служебния кабинет, то как ще се справим би било по-големият риск, изтъкна Мартин Димитров.

Той се надява до края на годината да има много сериозен напредък с план за действие по региони.