С изявленията си президентът Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел за пореден път постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО.

Тази позиция изразиха от "Демократична България", противопоставяйки се на държавния глава.

"Радев се прави, че не разбира какво значи победа", затова от ДБ му обясняват, че това означава Русия да се оттегли от цялата територия на Украйна, включително и от Крим, след което да платят репарации за нанесените щети, а виновните за престъпленията - военни и такива срещу човечеството, да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага.

Според ДБ президентът игнорира факта, че единствено чрез легитимна самозащита на Украйна ще доведе до победа за международното право и мир в Европа. Точно заради това е толкова важно да се предостави навременна помощ на Украйна, което гарантира и българския национален интерес, пишат още в позицията си.

Румен Радев определя мира и победата за Украйна като две различни и противоположни неща, без да се обоснове за какъв друг мир говори, гневят се от "Демократична България". Според тях единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия и определят призивите за такъв "мир" като предателство срещу борбата и саможертвата на украинския народ, както и срещу националния ни интерес.

Румен Радев предложи на Зеленски Украйна да се възползва от диверсификацията ни

Румен Радев предложи на Зеленски Украйна да се възползва от диверсификацията ни

Срещата е била заедно с Унгария, Австрия, Гърция, Словения и Хърватия

В позицията си от ДБ пишат още, че държавният глава отново се противопоставя на подпомагането на отбраната на Украйна, като така изолира България от усилията на нашите съюзници, които осъзнават своя интерес Русия да бъде отблъсната. В същото време Радев и неговият служебен кабинет блокират модернизацията на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО, посочват от партията.

Те обвиняват още президента и служебния кабинет в бездействие спрямо окончателната енергийна независимост на България от Русия. Държавният глава се опитва и да удължи максимално зависимостта ни от "Росатом" и като заплашва с вето, той проваля възможността България да си осигури изгодни условия за излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и възможности за партниране със САЩ.

"По отношение на "Лукойл" Радев и неговото правителство също поддържат неизгодното за България статукво и не използват съществуващите и новосъздадени от 48-ото НС възможности да защитят националните ни интереси и за понижаване на цените и събирането на данъци, включително за минал период", посочват още от ДБ.

Радев отново доказва, че вместо да бъде обединител на нацията и лидер, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни, като по своя еднолична прищявка за пореден път я натиква в ролята на сателит на Кремъл, смятат от "Демократична България".

Те призовават българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО.

Румен Радев: РСМ е в състояние на вето - докато не впише българите в Конституцията си, няма ЕС

Румен Радев: РСМ е в състояние на вето - докато не впише българите в Конституцията си, няма ЕС

Президентът ще повдигне въпроса пред европейските лидери