Година след като Регионална дирекция "Национален строителен контрол" - Бургас започва административно производство за премахване на незаконния обект "Кейова стена - пристан за лодки и яхти" в лесопарк "Росенец", намиращ се на морската резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган, институциите протакат и се опитват да осуетят събарянето му. Така коментират от "Демократична България" в отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на парламентарен въпрос, зададен писмено от депутата от ПП/ДБ Ивайло Мирчев на 9 юни.

Мирчев пита на какъв етап е премахването на незаконния по думите му кей, построен на държавен плаж пред резиденцията на Доган в Росенец. Отговор от регионалния министър е получен в Народното събрание на 20 юни. В него се посочва, че Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас, издала по-рано констативен акт за премахване на обекта, иска становища от две други регионални институции - Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас и Басейнова дирекция "Черноморски район". "Основанията за това са две хипотези, базирани на разпоредби в Административно-процесуалния кодекс. Едната е да не би с премахването на собственика да се нанесат прекомерни вреди. Другата - да не би с разрушаването на кея да се нанесат вреди на околната среда", посочват от ДБ.

От формацията заявяват също, че в началото на март от Басейнова дирекция отговарят, че не възразяват процедурата по премахване на строежа да продължи. От РИОСВ обаче още не било постъпило становище.

От "Демократична България" цитират и заключението на отговора на Андрей Цеков: "След предоставяне на необходимите документи и становища от специализираните органи, ДНСК ще предприеме действия за законосъобразното приключване на случая."

Възможно е кеят пред резиденцията на Доган да бъде ползван от всички, смята Стоян Михалев

Възможно е кеят пред резиденцията на Доган да бъде ползван от всички, смята Стоян Михалев

Няма заповед за премахване на инфраструктурата